Onnettomuus kesken seremonian: Patriarkka Kirill liukastui pyhään veteen

Venäjän ortodoksikirkon pahamaineinen johtaja laittoi pyllähdyksensä maallisten voimien piikkiin.

Venäjän ortodoksikirkon päämies Kirill on oikeuttanut Venäjän sotatoimet Ukrainassa kutsumalla maata ”Venäjän maiksi”.

26.6. 9:53

Aina eivät luotetuimmatkaan ammatilliset työkalut toimi tosipaikan tullen. Venäjän ortodoksikirkon päämiehen ja tunnetun presidentti Vladimir Putinin läheisen liittolaisen, patriarkka Kirillin, kohtaloksi koitui – ei uutta päivitystä vaativa työläppäri saati tienposkeen simahtanut virka-auto, vaan kirkas vesi.

Kyseessä ei tietenkään ollut mikä tahansa vuokratyösiivoojan käytävälle unohtama lammikko, vaan ortodoksipapin oma niin sanottu Smith & Wesson, Pyhän Hengen täyttämä pyhitetty vesi.

Kirill oli vihkimässä kirkkoa Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Novorossijskin kaupungissa, kun hän kesken seremonian liukastui kirkon lattialle vihmottuun pyhään veteen ja pyllähti marmorilattialle.

Kommelluksesta uutisoi Newsweek.

Kirkon tiedotuksen mukaan patriarkka loukkasi liukastelussa selkänsä. Jumalanpalvelus ei sattumuksesta kuitenkaan keskeytynyt.

Kirill itsekin kerkesi laskemaan tilanteesta leikkiä.

– Lattiahan on niin kiiltävä ja sileä, että siitä voi jopa peilata itseään. Mutta kun sen päälle läikytetään vettä, astuvat fysiikan lait voimaan – vaikka se olisi pyhä, ortodoksipamppu veisteli BBC Monitoring -palvelun jakamassa videopätkässä.

Jumalallisesta väliintulosta ei limboamisessa ainakaan Kirillin mukaan ollut kyse.

Patriarkan yllättävät lipat tallentuivat myös kameralle, ja videota on jaettu Twitterissä ahkerasti. Koska Kirill tiedetään Putinin ystäväksi ja Venäjän hyökkäyssodan tukijaksi, ovat reaktiot olleet varsin ironisia.

Esimerkiksi ukrainalainen toimittaja Oleksandra Matviitsuk tokaisee twiitissään, miten ”jumala taitaa antaa merkkejä KGB:n agentille”. Kirillin tiedetään toimineen menneisyydessä Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin leivissä.

Patriarkan tukea presidentti Putinille on ulkomailla arvosteltu kovin sanoin. Häntä on kutsuttu ”Putinin rikoskumppaniksi”, ja esimerkiksi Iso-Britannia asetti Kirillin reilu viikko sitten pakotelistalleen.

Aivan Ukrainan sodan alussa pitämässään saarnassa 27. helmikuuta Kirill muun muassa lausui, miten Ukraina ja Valko-Venäjä ovat osa "Venäjän maita". Hän kutsui myös maataan puolustavia ukrainalaisia "pahan voimiksi".

Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsi Venäjän sotatoimet samana päivänä.

Vedenpyhitys on olennainen rituaali ortodoksisissa kirkonmenoissa. Veden pyhyys pohjautuu Raamatun kertomukseen siitä, miten Jeesus saapui Galileasta Jordan-virralle Johanneksen kastettavaksi.

Suuri vedenpyhitys toimitetaan Kristuksen kasteen juhlapäivänä 6. tammikuuta, mutta pieni vedenpyhitys voidaan toimittaa useita kertoja vuodessa ja monenlaisissa tilaisuuksissa, kuten tässä tapauksessa kirkon siunaamisen yhteydessä.

Vedenpyhitystoimituksessa risti upotetaan veteen rukouksen saattelemana. Tämän jälkeen vettä voidaan nauttia juomalla tai esimerkiksi vihmoa eli pirskotella kohti milloin mitäkin pyhitettäväksi aiottua kohdetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?