Kirjeenvaihtajan kommentti: Korkeimman oikeuden aborttipäätös ajaa Amerikan köyhät naiset ahtaalle

Korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus tulee koskemaan kipeimmin heikommassa asemassa oleviin naisiin ja sitä kautta lapsiin, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Kirsi Jääskeläinen.

Mielenosoittajia perjantaina.

25.6. 6:14

Lapsen saaminen ja kasvattaminen ei ole halpaa Yhdysvalloissa. Pelkästään synnytys voi maksaa tuhansia dollareita. Vanhempainvapaata ei juurikaan tunneta, usein se käsittää vain pari viikkoa. Lastenhoitokulut ja koulutus maksavat maltaita. Yhteiskunnan tarjoamat sosiaaliset ja taloudelliset turvaverkostot lapsiperheille ja tuoreille vanhemmille ovat heikot.

Amerikkalainen perhe-elämä ei tietenkään tarkoita kituuttamista, köyhyyttä ja kurjuutta, mutta perhe-elämää helpottaa kummasti, mikäli perheellä on taloudellista turvaa omasta takaa.

Tällöin on myös huomattavasti helpompaa tarjota jälkikasvulle hyvät eväät elämään.

50 vuoden ajan kaikkialla Yhdysvalloissa naisilla on ollut oikeus aborttiin. Se tarkoittaa, että nyt synnytysiässä olevat naiset eivät muista todellisuutta, jossa abortti voisi olla kielletty. Mutta se todellisuus on täällä nyt.

Osa abortin kieltävistä osavaltioista ei tee poikkeuksia edes, vaikka naisen henki olisi vaarassa.

Korkeimman oikeuden perjantainen päätös kumota liittovaltion yleisen aborttioikeuden taannut Roe vastaan Wade -päätös tulee iskemään kovimpaa niihin, jotka ovat jo valmiiksi heikommassa asemassa.

Korkeimman oikeuden päätös merkitsee, että osavaltiot saavat itse päättää aborttilainsäädännöstänsä. Asiantuntija-arvioiden mukaan 26 konservatiivista, republikaanijohtoista osavaltiota tulee kumoamaan aborttioikeuden ja 21 demokraattijohtoista osavaltiota tulee säilyttämään sen.

Osa aborttioikeutta rajoittavista osavaltioista sallii abortin hyvin varhaisessa vaiheessa raskautta. Osa abortin kieltävistä osavaltioista ei tee poikkeuksia edes, vaikka naisen henki olisi vaarassa tai raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena.

Syyksi ei myöskään kelpaa sairaus, mielenterveydenongelmat tai köyhyysrajan alapuolella eläminen. Tai se, ettei konservatiivinen koulupiiri tarjonnut seksuaalikasvatusta.

Käytännössä osavaltioiden erilaiset aborttilait asettavat synnytysiässä olevat amerikkalaiset naiset hyvin epätasa-arvoiseen asemaan.

Texasista on lennetty Havaijille tai ajettu Oklahomaan hankkimaan abortti.

Mikäli raskaudenkeskeytyksen tarvitseva nainen asuu osavaltiossa, joka ei salli aborttia, naisen tulee matkustaa sellaiseen osavaltioon, joka toimenpiteen sallii.

Tätä aborttimatkailua on jo havaittu sen jälkeen, kun osavaltioista esimerkiksi Texas asetti tiukat aborttirajoitukset. Texasista on lennetty Havaijille tai ajettu Oklahomaan hankkimaan abortti. Suurten välimatkojen maassa matkat voivat maksaa satoja tai jopa tuhansia dollareita.

Sanomattakin on selvää, että köyhimmillä naisilla ei ole tähän varaa. Jo lähitulevaisuudessa monen osavaltion köyhemmät naiset joutuvat synnyttämään ei-toivotusta raskaudesta alkunsa saaneet lapset.

Naisen todennäköisyys köyhyyteen moninkertaistuu, jos hän ei saa haluamaansa aborttia. Monien tutkimusten mukaan ei-toivottu synnytys vaikuttaa äidin mahdollisuuksiin kouluttautua, päästä työelämään ja tienata.

Ekonomistit ovat varoittaneet, että korkeimman oikeuden päätöksellä tulee olemaan huomattavia taloudellisia vaikutuksia, kirjoittaa CNN. Ilman taloudellisia ja / tai sosiaalisia turvaverkkoja oleva äiti kohtaa todennäköisesti monenlaisia taloudellisia vaikeuksia. Hänen on vaikeampaa saavuttaa korkeampaa koulutusta tai nousta luokka-asemassa.

Inhimillinen hinta voi olla sitäkin kovempi.

Taloudelliset syyt ovat yksi suurimmista syistä abortin teettämiseen. Suuri osa abortin teettävistä naisista Yhdysvalloissa elää köyhyysrajan alapuolella, kansallisen taloustutkimuksen tilastot osoittavat. Naiset, joilta kiellettiin abortti, ovat köyhempiä, useammin työttömiä ja elävät useammin sosiaalituilla.

Tämä taas vaikuttaa heidän lastensa tulevaisuuteen, tutkijat sanovat. Köyhyys ja huono-osaisuus periytyvät Yhdysvalloissa mitä suurimmissa määrin. Köyhässä kodissa kasvaneiden lasten osallistuminen koulutukseen on alhaisempaa kuin muilla ja osallistuminen rikolliseen toimintaan suurempaan.

Kaikella tällä tulee olemaan suuria vaikutuksia koko Yhdysvaltojen talouteen, ekonomistit varoittavat.

Inhimillinen hinta voi olla sitäkin kovempi.

Lue lisää: Näin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus käytännössä vaikuttaa – jo 8 osavaltiota kieltänyt abortin

Lue lisää: Biden: Korkeimman oikeuden abortti­päätös traaginen virhe

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?