Poliisi kertoi uutta tietoa Oslon ampujasta – paikallinen Pride-tapahtuma peruttu

Norjan yleisradion NRK:n toimittajan mukaan mies saapui laukun kanssa, otti aseen esiin ja alkoi ampua.

25.6. 3:48 | Päivitetty 25.6. 10:58

Kaksi ihmistä on kuollut ja 19 loukkaantunut ampumisessa Norjassa Oslon keskustassa. Kolme on haavoittunut vakavasti.

Epäilty ampuja on poliisin hallussa. Oslon poliisi kertoi lauantaiaamuna tiedotustilaisuudessa, että epäilty on Iranissa syntynyt Norjan kansalainen, norjalaislehti VG raportoi.

Henkilö on poliisin mukaan entuudestaan tuttu Norjan suojelupoliisille PST:lle. Norjan poliisi tutkii asiaa terroritekona.

Poliisin mukaan ampuminen on tapahtunut keskustassa sijaitsevassa baarissa. Uutistoimisto NTB:n toimittajan mukaan ampuminen olisi tapahtunut London Pub -nimisen baarin ulkopuolella. London Pub on Oslon suurin homobaari.

Norjan yleisradion NRK:n toimittajan mukaan mies saapui laukun kanssa, otti aseen esiin ja alkoi ampua.

Ensimmäiset ilmoitukset ampumisesta tulivat kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa.

Norjalaisen VG-lehden silminnäkijätietojen mukaan useat ihmiset pakenivat paikalta paniikissa.

VG-lehden haastatteleman poliisin toimintapäällikön Tore Barstadin mukaan kyseessä olisi kolme rikospaikkaa, joista London Pub on yksi. Kaksi muuta ovat pieni pikaruokaravintola sekä jazzklubi Herr Nilssen.

Barstadin mukaan poliisi sai ilmoituksen tapahtuneesta kello 1.14 paikallista aikaa ja poliisi uskoo pidättäneensä tekijän vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kello 1.19.

–  Meillä ei ole tietoa, joka tukee tai kiistää sen, että tapahtuneessa olisi enemmän osallisia, Barstad sanoo ja lisää poliisin toimivan sen hypoteesin pohjalta, että tekijöitä voi olla useampikin.

– En voi sanoa enempää henkilövahinkojen laajuudesta, mutta jotkut heistä ovat vakavasti loukkaantuneita, Oslon poliisin operaatiojohtaja Vidar Petersen kertoi VG:lle aamuyöllä.

NRK:n mukaan yhteensä 19 ihmistä on kuljetettu sairaalaan tai päivystykseen. Norjalaislehti Dagbladetin haastattelema silminnäkijä kertoo kuulleensa ”10, 15, ehkä 20 laukausta”.

VG-lehden haastatteleman London Pubissa olleen miehen mukaan laukaukset kuultuaan henkilökunta pyysi kaikkia asiakkaita makuulle lattialle ja ihmiset pysyivät makuullaan siihen saakka, kunnes poliisi tuli paikalle.

Toinen paikalla ollut kertoi saapuneensa paikalle juuri ennen ammuskelua.

– Jotkut huusivat ”Ammuskelu, lopettakaa juominen, paetkaa”.

Twitter-tilillään Oslon poliisi kertoo, että tilanne määriteltiin niin kutsutuksi Plivo-hälytykseksi eli jatkuvasti henkeä uhkaavaksi tilanteeksi.

Oslossa vietetään lauantaina seksuaali­vähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Pride-päivää. Oslon Pride ilmoitti varhain aamulla, että tälle päivälle suunniteltu pride-paraati on peruttu.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren mukaan ammuskelu oli ”hirveä ja syvästi järkyttävä hyökkäys viattomia ihmisiä vastaan”.

Støre antaa täyden tukensa tapauksesta johtuen sureville ja mahdollisesti pelkääville seksuaali­vähemmistöjen edustajille

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsi teon Twitterissä. Niinistö kertoi olevansa syvästi järkyttynyt ja surullinen Oslon tapahtuneen vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?