Näin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus käytännössä vaikuttaa – jo 8 osavaltiota kieltänyt abortin

Asiantuntija-arvioiden mukaan yli puolet Yhdysvaltain 50:stä osavaltiosta tulee kieltämään tai rajoittamaan merkittävästi aborttioikeutta. Osa osavaltioista pani kiellon voimaan välittömästi.

Mielenosoittajat kokoontuivat perjantaina Washington DC:hen Korkeimman oikeuden eteen.

25.6. 2:37

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina vuoden 1973 Roe vastaan Wade -ennakkopäätöksen, joka takasi perustuslailla liittovaltiotasolla eli koko Yhdysvalloissa yleisen aborttioikeuden. Päätöksen kumoaminen merkitsee, että kukin osavaltio saa päättää jatkossa aborttia koskevasta lainsäädännöstään itse.

Lue lisää: Liittovaltion tason abortti­oikeus kumottiin Yhdys­valloissa – Obama: Hyökkäys miljoonien amerikkalaisten vapauksia vastaan

Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen keskittyvä Guttmacher-instituutti arvioi lokakuussa 2021, että 26 osavaltiota eli yli puolet Yhdysvaltain kaikkiaan 50 osavaltiosta kieltäisi abortin Roe vastaan Wade -ennakkotapauksen kumoutuessa.

Näissä eri osavaltioissa tulee olemaan aste-eroja, missä määrin ja missä vaiheessa abortit kielletään. Poikkeuksia voivat olla esimerkiksi raskaana olevan naisen henki ja terveys tai jos raskaus on saanut alkunsa insestin tai raiskauksen seurauksena.

Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltään.

Suhtautuminen aborttioikeuteen on jakaantunut jyrkästi puoluerajojen mukaan. Demokraatit puolustavat, republikaanit vastustavat. Näin ollen aborttioikeus tulee säilymään demokraattijohtoisissa osavaltioissa ja se kumotaan republikaanijohtoisissa osavaltioissa.

Niissä osavaltioissa, joissa aborttikielto astuu voimaan, raskaudenkeskeytyksessä avustamisesta voi seurata sakkomaksu, työskentelylupien epääminen tai rikossyyte. Abortin teettävää naista ei tämän hetkisten lakien mukaan voida syyttää rikoksesta.

Ainakin 13 osavaltiota oli jo ennen korkeimman oikeuden päätöstä hyväksynyt niin kutsutut liipaisinlait, joilla abortit voitaisiin kieltää lähes kokonaan.

The New York Times uutisoi, mitkä ovat osavaltiokohtaiset tilanteet välittömästi korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen ja lähitulevaisuudessa.

Missourin osavaltio oli ensimmäinen, joka kumosi aborttioikeuden – vain 15 minuuttia korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen. Jo seitsemän muuta osavaltiota (Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Oklahoma, Etelä-Dakota, Wisconsin) on kieltänyt abortit. Viidessä näistä osavaltioista abortti kielletään myös raiskauksen ja insestin uhreilta.

Aborttioikeuden vastustajat eli niin sanotut pro life -aktivistit ovat marssineet vuosittain abortin kieltämisen puolesta.

Aborttikiellon odotetaan tulevan voimaan pian myös Idahossa, Mississippissä, Pohjois-Dakotassa, Tennesseessä, Texaissa, Utahissa, Länsi-Virginiassa ja Wyomingissa.

Seuraavien viikkojen tai kuukausien aikana abortti kiellettäneen Arizonassa, Floridassa, Georgiassa, Ohiossa ja Etelä-Carolinassa.

Center for Reproductive Rightsin mukaan Roe vastaan Waden ennakkopäätöksen kaatumisesta huolimatta aborttioikeus on turvattu 21 osavaltiossa ja pääkaupungissa Washington DC:ssä.

Korkeimman oikeuden päätös ei suinkaan ole päätös aborttikeskustelulle Yhdysvalloissa.

Joe Biden oli erittäin pettynyt korkeimman oikeuden päätökseen.

Marraskuun 2022 välivaaleissa aborttioikeus noussee keskeiseksi kysymykseksi, nyt kun aborttilainsäädäntö siirtyi liittovaltiolta osavaltioille. CNN:n mukaan demokraattipresidentti Joe Biden toivoi, että amerikkalaiset äänestäisivät vaaleissa kongressiin ehdokkaita, jotka tulevat aborttioikeutta.

Lue lisää: Biden: Korkeimman oikeuden abortti­päätös traaginen virhe

Tällä hetkellä raskaudenkeskeytys on mahdollista saada niistä osavaltioista, jotka ovat sen taakse asettuneet. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että abortin haluava nainen joutuu matkustamaan toiseen osavaltioon voidakseen teettää abortin.

Eri osavaltioissa on kuitenkin meneillään myös valmisteluita laeista, jotka kieltäisivät matkustamisen toiseen osavaltioon abortin teettämistä varten.

Presidentti Biden otti voimakkaasti tähän kantaa. Bidenin mukaan hänen hallintonsa ei voi kumota korkeimman oikeuden päätöstä, mutta hallinto tulee tekemään kaikkensa, jotta amerikkalaisten naisten mahdollisuus saada abortti säilyy mahdollisena.

– Jos mikä hyvänsä osavaltiotason tai paikallistason viranomainen yrittää puuttua naisen perustavanlaatuiseen oikeuteen matkustaa, tulen tekemään kaiken mahdollisen estääkseni tämän hyvin epäamerikkalaisen hyökkäyksen (naisia vastaan), Biden sanoi CNN:n mukaan.

Lisäksi keskustelu lisääntynee muista korkeimman oikeuden ennakkopäätösten takaamista oikeuksista, jotka perustuvat yksityisyyden suojaan.

Korkeimman oikeuden tuomarit edessä vasemmalta: Samuel Alito, Clarence Thomas, John Roberts, Stephen Breyer ja Sonia Sotomayor, takana vasemmalta: Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch ja Amy Coney Barrett.

Korkeimman oikeuden konservatiivituomari Clarence Thomasin lausunto osoitti, että Roe vastaan Waden kumoutuminen saattaa tulevaisuudessa asettaa vaakalaudalle myös muita lainsäädännöllisiä oikeuksia, kuten oikeuden ehkäisyyn, seksuaaliseen kanssakäymiseen samaa sukupuolta olevan kanssa ja tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Nämä lainsäädännöt perustuvat samaan perustuslain 14. lisäyksen yksityisyydensuoja-pykälään kuin nyt kumottu yleinen aborttioikeus.

Korkeimman oikeuden tuomari Samuel A. Alito kirjoitti, ettei Roe vastaan Wade päätöksen kumoamisessa ole kyse mistään muusta kuin abortista.

Yli puolet amerikkalaisista kannatti yleisen aborttioikeuden takaavan Roe vastaan Wade -päätöksen pysymistä voimassa. Pew Researchin mielipidemittauksen mukaan 62 prosenttia amerikkalaisista halusi pitää voimassa Roe vastaan Waden-päätöksen, kun 38 prosenttia halusi sen kumoutuvan.

Demokraattien äänestäjistä 79 prosenttia kannatti yleistä aborttioikeutta ja 21 prosentti vastusti. Republikaanien kannattajista 59 prosenttia puolestaan kannatti aborttioikeuden kumoamista ja 41 prosenttia vastusti.

Korkein oikeus äänesti kumoamisen puolesta äänin 5-4. Konservatiivituomarit olivat kumoamisen puolella, liberaalit sitä vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?