Liittovaltion tason abortti­oikeus kumottiin Yhdys­valloissa – Obama: Hyökkäys miljoonien amerikkalaisten vapauksia vastaan

Jatkossa osavaltiot päättävät itse aborttilainsäädännöstään.

24.6. 17:41

Yhdysvaltain korkein oikeus on kumonnut aborttioikeuden liittovaltion tasolla, uutisoi CNN.

Jatkossa osavaltiot saavat itse päättää, onko abortti laissa sallittua, ellei Yhdysvaltain kongressi säädä uutta lakia. Noin puolet maan osavaltioista on näillä näkymin kieltämässä abortin lailla.

– Roe oli törkeällä tavalla väärin alusta alkaen, kirjoitti korkeimman oikeuden tuomari Samuel Alito viitaten liittovaltiollisen aborttioikeuden vuonna 1973 taanneeseen Roe vastaan Wade -päätökseen.

– Sen perustelut olivat harvinaisen heikot ja päätöksellä on ollut vahingollisia seuraamuksia, Alito jatkoi.

Tuomarit Stephen Beyer, Sonia Sotomayor ja Elena Kagan vastustivat kumoamispäätöstä.

– Surumielisinä – tämän tuomioistuimen puolesta, mutta ennen kaikkea niiden miljoonien amerikkalaisten naisten puolesta, jotka ovat tänään menettäneet perustavanlaatuisen perustuslaillisen suojan – olemme eri mieltä, tuomarit päättivät puheenvuoronsa.

Roe v. Wade -päätös on ollut käytännössä sen voimaanastumisesta lähtien maan konservatiivien tähtäimessä. Sen kumoamisen mahdollisti kuuden konservatiivisen tuomarin enemmistö. Kolme tuomareista nimitettiin Donald Trumpin presidenttikauden aikana.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts ei kuulunut enemmistöön. Hän sanoi, ettei olisi kumonnut liittovaltion tason aborttioikeutta, vaan olisi ylläpitänyt Mississippin osavaltion lakia, jossa abortti on laiton sikiön ollessa yli 15 viikon ikäinen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi Reutersin mukaan republikaanisen puolueen suunnittelevan koko maan kattavaa aborttikieltoa.

Myös Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kommentoi päätöstä Twitter-tilillään.

– Tänään korkein oikeus ei vain kumonnut lähes 50 vuoden ajan vallinnutta ennakkotapausta, vaan se myös siirsi kaikkein henkilökohtaisimman päätöksen, jonka ihminen voi tehdä, politiikkojen ja ideologien päähänpistojen varaan – hyökäten miljoonien amerikkalaisten perustavanlaatuisia vapauksia vastaan, Obama kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?