Guardian: Turkki valmis lykkäämään Suomen Nato-jäsenyyttä yli vuodella – ”Me ansaitsemme suurempaa kunnioitusta”

Asiasta kertoi presidentti Erdoganin puoluetta edustava ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja.

Brittilehti Guardian uutisoi Turkin uhonneen lykkäävän Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä yli vuodella, ellei se saa ”tyydyttävää vahvistusta” maiden suhteesta terroristisina pitämiinsä kurdiryhmittymiin.

Asiasta ilmoitti Guardianin mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin puoluetta edustava parlamentaarikko ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Akif Cagatay Kilic.

– Tämä on kansallisille eduillemme elintärkeä kysymys ja olemme valmiita estämään heidän (Ruotsin ja Suomen) jäsenyytensä vaikka vuoden, mikäli se on tarpeen, Kilic sanoi.

– Turkilla on toiseksi suurin armeija Natossa ja se on tarjonnut droneja auttaakseen Ukrainaa puolustamaan itseään. Me ansaitsemme suurempaa kunnioitusta.

Turkki syyttää Ruotsia ja Suomea PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä ja vastustaa myös maiden vuonna 2019 tekemiä päätöksiä kieltää asevienti Ankaraan Turkin Syyriassa tekemien sotatoimien vuoksi.

Kilic lisäsi, että Turkki kunnioittaa omia velvollisuuksiaan ja vastuitaan puolustusliiton sisällä. Hän kertoi maan edellyttävän muilta liittolaisiltaan vastavuoroisuutta.

– Mitä he (Suomi ja Ruotsi) voivat tehdä? He ovat suojelleet terroristijärjestöjä, jotka tappavat kansaani, halveksuvat rajojani, asettavat eksistentiaalisen uhkan maalleni. Ainoa asia, jota vaadimme, on että ei pidä tehdä eroja. Terroristijärjestö on terroristijärjestö.

Asiantuntijat ovat uskoneet Turkin hallinnon venkoilevan Suomen ja Ruotsin Nato-käsittelyssä edistääkseen omia sisäpoliittisia tavoitteitaan. Ensi vuonna Turkissa järjestetään presidentin- ja parlamenttivaalit.

Tässä teoriassa Erdogan osoittaisi kansalleen voivansa horjuttaa suurvaltapolitiikkaa ja saavan maan turvallisuutta uhanneet kurditerroristit kiinni mistä päin maailmaa hyvänsä.

Lue lisää: Presidentti Niinistö Ylellä: Suomen Nato-hakemus pahasti jäissä – tähän Erdogan venkoilullaan pyrkii

PRESIDENTTI Sauli Niinistö totesi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, että Suomen Nato-jäsenhakemus on todella niin jäissä, ettei asiasta ole ollut julkisuuteen oikeastaan mitään tiedotettavaa.

– Ei sitä kuitenkaan niin synkkänä uutisena kannata ottaa sen vuoksi, että kyllä tässä vähän tällainen ajan peluun tunnelma on. Ja kyllä sitä osattiin vähän ennakoida siinä vaiheessa, kun Turkki liikkeelle lähti, Niinistö sanoi.

Myös Niinistö esitti Erdoganin pelaavan luultavasti sisäpoliittista peliä, mutta lisäsi vaalien olevan silti vielä kaukana.

– Silloin kun asioita pannaan hakaukseen noin näyttävästi, niin taitaa tähän kansainväliseen diplomatiaan kuulua, että ei sitä hakaa heti irroteta tai avata. Se näyttää silloin todellisemmalta.

Niinistö kertoi selvittäneensä, miten Nato-maat keskimäärin käyttäytyvät suhteessa Turkkia kohtaavan terrorismin vastustamiseen. Hänen mukaansa Suomen lainsäädäntö vastaa osapuilleen keskimääräistä käyttäytymistä.

– Kovin paljoa ei ole petraamisen varaa.

Kesäkuun 29. päivä Madridissa järjestetään Naton huippukokous, jossa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten odotetaan olevan vahvasti esillä. Maat hakivat Naton jäsenyyttä toukokuussa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ylistänyt Ruotsin pyrkimyksiä neuvotella Turkin huolenaiheista, mutta näyttää tunnistaneen, että suunnitelmat nopeutetusta jäsenyydestä saattavat jäädä toteutumatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?