Venäläis­propagandassa levisi outo väite Niinistöstä

Venäläinen propagandakoneisto on julkaissut outoja väitteitä presidentti Sauli Niinistöstä.

Suomen presidenttipari poistui Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlista kesken juhlallisuuksien.

14.6.2022 17:28

Artikkelin venäjänkielinen versio löytyy tästä linkistä. Статья на русском языке по этой ссылке.

Venäläislehdistössä väitetään, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi ”psykoosissa” ja että Ruotsin Gotlannilla olisi nykypäivään asti ulottuvat venäläisjuuret.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Presidentti Niinistön ”psykoosista” kerrotaan muun muassa Life- ja Ria Fan -medioissa. ”Diagnoosin” taustalla on politologi Aleksei Martynov.

– Joukko länsimaisia poliitikkoja on tällaisessa psykoosissa. Se on ihka oikea psykoosi. Oletan, että Niinistö tietää hyvin ainakin maansa poliittisen historian, Martynov sanoo Ria Fan -median mukaan.

Ria Fan on Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheisen oligarkin Jevgeni Prigozhinin propagandistinen media. Ria Fan -media kuuluu Patriot-mediayhtymään, jonka johtaja Prigozhin on.

Politologi Martynovin antaman ”diagnoosin” taustalla on selvästi tapaus viime torstailta, kun Suomen presidenttipari poistui Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlista kesken juhlallisuuksien.

Lue lisää: Sauli Niinistö ja Jenni Haukio lensivät Ahvenan­maalta kotiin kesken juhlallisuuksien

Presidentin kanslian mukaan poistumisen syy oli ”väistämätön”. Ruotsin hovia ja Ahvenanmaan maakuntapäiviä oli jo ennen vierailua varoitettu, että presidenttipari saattaa joutua lähtemään heti presidentin pakollisen osuuden eli keskusteluiden ja puheen jälkeen.

Ainakin Life-lehdessä Niinistön poistuminen liitettiin kuitenkin Putinin viime torstaisiin sanomisiin. Putin piti puheen tsaarin kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa ja vertasi itseään Pietari Suureen. Life nosti esille, miten Niinistö lähti Ahvenanmaan juhlallisuuksista hetki sen jälkeen, kun Putinin oli puhunut.

Niinistön lähdön Ahvenanmaalta sekä Putinin puheen yhdisti jutussaan myös brittitabloidi Daily Mail.

Ahvenanmaalla samaan aikaan ollut Matti Vanhanen totesi aiemmin IS:lle, että presidenttiparin lähtö saarelta ei varmasti liittynyt mitenkään Venäjään.

– Puheita pidetään. Nyt mielikuvitus käy hyvin lujilla Daily Mailissa. Missään tapauksessa ei ole kyse mistään ”pakenemisesta”, Vanhanen totesi.

Lisäksi venäläisellä Ren TV -sivustolla julkaistiin blogikirjoitus, jossa väitetään, että Venäjällä on historiallinen oikeutus suojella gotlantilaisia Ruotsin viranomaisten syrjinnältä, kertoo Dagens Nyheter. Gotlannissa ei ole kuitenkaan havaittu sellaista syrjintää, jota tekstissä kuvataan.

Blogitekstissä kirjoitetaan muun muassa siitä, kuinka Gotlannin asukkaat vannoivat Venäjän keisarille yli 200 vuotta sitten uskollisuudenvalan, joka olisi kirjoituksen mukaan vieläkin voimassa. Tekstissä viitataan myös Venäjän keisarikunnan Ruotsia vastaan käymiin sotiin.

Tutkija Carolina Vendil Pallin kertoo Dagens Nyheterissä, että Venäjällä ei ole perusteita, joiden varjolla he voisivat vaatia Gotlannin saarta itselleen. Vendil Pallinin mukaan blogikirjoitusta ei pidä ottaa liian vakavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?