Erdoganilta uusi ukaasi: Ruotsin ja Suomen pitää lopettaa terroristien tv-haastattelut

Erdogan puhui ”valtiontelevisiosta” tarkoittaen ilmeisesti Ruotsin SVT:tä ja Suomen Yleä.

Turkin presidentti Erdogan (vas.) tapasi keskiviikkona Venezuelan itsevaltaisen johtajan Nicolas Maduron.

Turkki ei voi hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen kuin ne lopettavat ”terroristijohtajien” televisio­haastattelut, sanoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Presidentin viimeisimmästä vaatimuksesta kertoi Turkin uutistoimisto Anadolu.

– Turkki ei voi tukea Ruotsin Nato-hakemusta niin kauan kuin sen valtiontelevisiossa näytetään terroristijohtajien haastatteluita, sama pätee Suomeen, Erdogan sanoi uutistoimiston mukaan.

On vielä epäselvää, mitä haastatteluita Erdogan kommentillaan tarkoitti.

Ruotsalaislehti Aftonbladet toteaa, että Ruotsissa valtio ei kontrolloi televisiota kuten Turkissa ja Venäjällä. Erdogan lienee kuitenkin viitannut Ruotsin SVT:hen ja Suomen Yleisradioon.

Erdogan tapasi keskiviikkona Venezuelan presidentin Nicolas Maduron. Presidentit pitivät tapaamisen jälkeen yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa Erdogan sivusi myös Suomen ja Ruotsin Nato-kysymystä.

– Nato on turvallisuus­organisaatio, ei terroristiorganisaatio, Erdogan sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi aiemmin IS:lle antamassaan haastattelussa, että Erdoganin vaatimuksissa on kyse nimenomaan terrorismikysymyksistä. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin asevientirajoitukset ovat Turkille lähinnä sivuseikka.

Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat henkilöitä, joita Turkki pitää terroristeina. Turkki on esimerkiksi vaatinut, että Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta edustavat etsintäkuulutetut henkilöt palautetaan Turkkiin.

Sen sijaan tapaamistaan itsevaltaisen Maduron kanssa Erdogan kehui sanoen, että Venezuela on yksi Turkin ”tärkeimpiä kumppaneita” Latinalaisessa Amerikassa. Maat kertoivat tiivistävänsä yhteistyötään.

Erdoganin mukaan Turkilla ja Venezuelalla on ”samanlaiset näkemykset monista globaaleista asioista”. Hän myös kertoi Turkin vastustavan Venezuelan kansainvälisiä pakotteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?