Pekka Toverin synkkä arvio: Tämä on Putinin todellinen tavoite Ukrainassa

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Vladimir Putinin prioriteetti on Ukrainan itsenäisen valtion hävittäminen.

31.5. 14:15

Venäjä on kyennyt valloittamaan Ukrainan Donbasin alueen lähes kokonaan. Severodonetsk on viimeinen Ukrainan hallussa oleva kaupunki alueella, mutta senkin puolustus horjuu.

Kenraalilmajuri evp. Pekka Toveri kertoi ISTV:n haastattelussa (artikelin pääkuvana olevalla videolla), että jos Luhanskin alue menetetään kokonaan venäläisille, olisi se venäläisille pieni osavoitto.

Presidentti Vladimir Putinin todellinen tavoite ei kuitenkaan jäisi tähän.

Toverin mukaan Putinin prioriteetti on Ukrainan itsenäisen valtion hävittäminen.

– Sitä sodassa lähdettiin alun perin tavoittelemaan, mutta Venäjän voima ei ole riittänyt. Pakon edessä käynnistettiin operaatio omien kasvojen pelastamiseksi.

Toveri viittaa siihen, että Venäjän tämän hetkinen tavoite on päästä tunnustamaan Luhanskin ja Donetskin kansantasavallat itsenäisiksi valtioiksi.

Näin Venäjä voisi väittää, että Luhansk on vapautettu ukrainalaisista.

Todellisuudessa Venäjä ei hae pysyvää rauhaa. Mahdollinen tulitauko ei siis tarkoittaisi tulitaukoa.

– Tulitauon turvin pyrittäisiin jatkamaan Ukrainan kuluttamista. Venäjä on rikkonut tulitaukoa koko ajan. Sopivassa tilanteessa sitten lähdettäisiin uuteen yritykseen, Toveri arvioi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Ukrainassa muiden kuin Donbasin alueiden tulisi päättää tulevaisuudestaan itse.

Toveri antaa lausunnosta lohduttoman arvion.

– Yksi visio on se, että pilkotaan Ukraina kuin Puola aikanaan. Pidettäisiin Venäjällä osa ja jäljelle jäisi eräänlainen tynkä-Ukraina. Se olisi eräänlainen Venäjän vasallivaltio, Toveri sanoo.

– Aika raakaa ja raadollista puhetta. Ukraina taistelee olemassaolostaan, eikä Venäjällä ole sen varalle mitään hyviä suunnitelmia. Kaikki mitä Venäjä tekee, on taktiikkaa.

Sodan edetessä Venäjän tavoitteet ovat pienentyneet.

– Aluksi puhuttiin Ukrainan ”halkaisemisesta”. Nyt puhutaan enää niin sanotun ”kulmauksen” haltuun ottamisesta.

Toverin mukaan nyt on nähtävissä se, että Venäjän voima on kulunut, eikä se voi enää tavoitella uusia isoja aluevaltauksia. Tällä hetkellä pyritään vain Sjeverodonetskin valtaukseen.

Paljon riippuu siitä, miten paljon joukot kuluvat taistelussa.

Yllä olevalla videolla pääesikunnan ex-tiedustelupäällikön Pekka Toverin Ukraina-studio (31.5.) kokonaisuudessaan (48 min).

Kello 14.23 oikaistu Pekka Toverin titteliä: Toveri on kenraalimajuri, ei kenraaliluutnantti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?