Muun muassa tämä Azovstalin taistelijoista otettu kuva on saanut maailmalla huomiota viime päivinä.

Tältä näytti Azovstalin piiritys taistelijoiden silmin – teräs­tehtaan todellisuutta taltioinut kuvaaja on nyt sota­vanki

Ukrainalaisjoukot puolustivat Mariupolissa sijaitsevaa Azovstalin terästehtaan aluetta yli 80 päivää kärsien samalla ruoan, juomaveden, lääkkeiden sekä sähkön puutteesta. Tapahtumia taltioi kamerallaan Dmytro Kozatskyi, joka toivoo nyt kuviensa leviävän maailmalla.


21.5.2022 17:49

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti perjantaina, että viimeisetkin Azovstalin terästehtaalle linnoittautuneista ukrainalaisjoukoista olivat poistuneet rakennuksesta. Ukraina oli määrännyt joukkonsa lopettamaan Azovstalin puolustamisen maanantaina.

Maan johto on ylistänyt tehdasalueen puolustajia sankareina, joiden sitkeä vastarinta auttoi sitomaan Venäjän joukkoja kuukausiksi sekä esti niitä siirtymästä taistelemaan toisaalle Itä-Ukrainaan. Antautuneiden taistelijoiden kohtalo on vielä epäselvä, sillä heidät kuljetettiin Mariupolista venäläisten kontrolloimalle alueelle.

Ukraina on antanut ymmärtää, että taistelijoiden henkiä olisi mahdollista säästää vankienvaihdon avulla.

Lue lisää: Venäjä kuvailee vapauttaneensa Azovstalin terästehtaan – Mariupolin 83 veristä päivää päättyi armottomaan tappioon

Maailmalla Azovstalin tapahtumia on seurattu tehdasta puolustaviin joukkoihin kuuluvan Dmytro Kozatskyin ottamien valokuvien välityksellä. Perjantaina julkisuuteen tuli Kozatskyin välittämä tieto, jonka mukaan hän on nyt venäläisten sotavankina.

– No niin, se siitä. Kiitos suojasta, Azovstal – kuolemani ja elämäni paikka, Kozatskyi kirjoitti toistaiseksi viimeisessä twiitissään perjantaina aamupäivällä.

Kozatskyi jakoi myös linkin kuvatiedostoihinsa sekä vetosi toimittajiin kaikkialla maailmassa, jotta nämä levittäisivät hänen kuviaan Azovstalista. Tässä artikkelissa mukana olevat kuvat ovat kaikki hänen ottamiaan.

Kuvissa Azovstaliin linnoittautuneet sotilaat saavat hoitoa tehdasalueen kenttäsairaalassa, istuvat parturoitavina tai tappavat aikaa esimerkiksi tupakoiden, ristikkoja ratkoen sekä nuotion lämmössä istuen.

Toukokuun alussa Kozatskyi julkaisi Twitterissä kuvan itsestään seisomassa kukkivan kirsikkapuun edessä.

– Tämä kuva olisi täydellinen ”viimeiseksi kuvaksi”, koska sitten kaikki voisivat muistaa minut tällaisena. Se kuvaa minua parhaiten, sillä kykenen löytämään jotakin kaunista jopa kauheimmista asioista. Uskon kuitenkin, että tämä kuva on vasta alkua. Vapautuksemme ja voittomme alkua, Kozatskyi kirjoitti 2. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?