Venäläinen Dmitri kieltäytyi palaamasta sotaan Ukrainaan: ”Haluan palata perheeni luo – enkä arkussa”

Brittilehden haastattelema sotilas kertoo, että hänen lisäkseen kahdeksan muuta sotilasta kieltäytyi palaamasta Ukrainaan.

Tuhottuja venäläisiä sotilasajoneuvoja Butshassa, Kiovan ulkopuolella.

15.5. 5:15

Kun Venäjän armeijan eliittiprikaatiin kuuluvat sotilaat saivat huhtikuun alussa kuulla, että heidät lähetettäisiin uudestaan Ukrainaan, yhteensä yhdeksän sotilasta päätyi kieltäytymään tehtävästä, The Guardian kertoo.

Lehden mukaan rauhan aikana kyseinen yksikkö on ollut Venäjän Kaukoidässä, mutta helmikuun lopulla se siirtyi Valko-Venäjän kautta Ukrainaan ja taisteli ukrainalaisia joukkoja vastaan.

– Hyvin pian kävi ilmi, että kaikki eivät tukeneet sitä. Moni meistä ei halunnut mennä takaisin, Dmitri-nimellä kutsuttu sotilas kertoo brittilehdelle.

Nimi ei ole hänen oikea nimensä.

– Haluan palata perheeni luo – enkä arkussa.

Dmitri kertoo, että hän ja kahdeksan muuta kieltäytyivät palaamasta Ukrainaan. Koska Venäjä ei ole julistanut sotaa Ukrainalle vaan puhuu edelleen ”erikoisoperaatiosta,” ei palveluksesta kieltäytyviä sotilaita vastaan voida nostaa syytteitä.

Dmitri siirrettiin Belgorodiin. Hänen viisivuotinen sopimuksensa armeijan kanssa päättyy kesäkuussa.

– Minulla ei ole mitään hävettävää. Emme ole virallisesti sotatilassa, joten he eivät voineet pakottaa minua menemään.

Lue lisää: Zelenskyi: Donbassin alueen tilanne edelleen erittäin vaikea – Ukrainan euroviisuedustaja lähetti lavalla avunhuudon maailmalle

Dmitrin tapaus on vain yksi esimerkki Venäjän joukkoja vaivaavasta motivaation puutteesta.

Aiemmin tällä viikolla BBC uutisoi 21-vuotiaasta Sergeistä, joka kieltäytyi jatkamasta sotimista Ukrainassa. Myös hänen nimensä oli muutettu.

Sergei kertoi, että hänen ryhmälleen oli kerrottu sotaharjoituksesta eivätkä sotilaat ensin tajunneet menevänsä sotaan. Hän oli 37 päivää Ukrainassa muun muassa Kiovan ja Tshernihivin alueella.

Sergei sanoo, ettei suostunut enää palaamaan takaisin Ukrainaan. Hän tietää myös monia muita, jotka ovat kieltäytyneet Ukrainassa sotimisesta.

Ukrainan armeijan yleisesikunta esitti huhtikuun alussa, että joidenkin venäläisten joukko-osastojen sotilaista jopa 80 prosenttia olisi kieltäytynyt palaamasta rintamalle. Joukkojen komentajien raportoitiin tuolloin pakottavan sotilaita pysymään yksiköissään, vaikka heidän sopimuksensa olivat jo umpeutuneet.

Todellisuudessa on vaikea arvioida, kuinka moni sotilas on kieltäytynyt sotimasta Ukrainassa. BBC:n juttuun haastatellut aktivistit ja asianajajat kertovat kuitenkin useista kymmenistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?