Ensimmäinen jyrähdys Venäjältä: ”Ne maat, jotka antavat alueitaan Naton tuki­kohdille...”

Ensimmäisenä Sauli Niinistön ja Sanna Marinin Nato-kantojen jälkeen suunsa Venäjällä avasi duuman kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtaja Vjatsheslav Nikonov.

12.5. 12:33

Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin torstainen yhteislausuma käytännössä sinetöi sen, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

Lue lisää: Niinistö ja Marin kannattavat Suomen liittymistä Natoon ”ensi tilassa”

Niinistön ja Marinin Nato-myönteisistä kannoista ei ehtinyt kulua kuin reilu tunti, kun Venäjältä tuli ensimmäinen jyrähdys. Sen esitti duuman kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtaja Vjatsheslav Nikonov.

Lue lisää: Haavisto: Suomi on valmistautunut kaikenlaisiin turvallisuus­uhkiin

Nikonov sanoi Gazeta.ru-sivustolle, että jos Suomi tarjoaa maaperäänsä Naton sotilastukikohdalle, Suomesta tulee sotilaallinen kohde, ydinaseet mukaan lukien.

Vjatsheslav Nikonov

Nikonovin mukaan Naton tukikohta Suomessa olisi hyökkäys Venäjän turvallisuutta vastaan ja vaatisi Venäjältä vastatoimia.

– On selvää, että ne maat, jotka antavat alueitaan Naton tukikohdille, tulevat myös ydinaseidemme kohteeksi. Heidän täytyy hyväksyä kaikki riskit. On selvä, että tämä (Suomen Nato-jäsenyys) ei lisää turvallisuutta Euroopassa eikä maailmassa yleensäkään, Nikonov sanoi Gazeta.ru:lle.

Nikonov pitää varmana, että päätös Suomen liittymisestä Natoon on käytännössä jo tehty ja että Suomi liittyy sotilasliittoon piakkoin.

– Sen todennäköisyys on 100 prosenttia. Mitään kysymyksiä hyväksymisestä ei tule. Jos he hakevat, heidät hyväksytään, Nikonov sanoi.

Nikonov kuvasi, että Naton itälaajentuminen tapahtuu nyt ”mielenosoituksellisen näyttävästi”.

– Tämä on taas uusi Naton ja amerikkalaisten sotilastukikohdan – mahdollisesti myös ohjusten – lähestyminen rajoillemme, mikä tarkoittaa lisääntyvää turvallisuusuhkaa pohjoisessa. Meidän täytyy vastata siihen samanlaisella uhalla, Nikonov jyrähti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?