Ukrainalaistaistelija IS:lle: Venäläisillä on Odessaan vain yksi tie – ja kun Mykolajiv kestää, kestää myös Odessa

Venäjän pelätään yrittävän vallata Ukrainan rannikkokaistan Krimin niemimaan länsipuolella. Maan suurimmassa satamakaupungissa Odessassa tunnelma on pelokas vaikka elämä jatkuukin lähes normaalisti, kertovat IS:n tavoittamat asukkaat.

Kranaatinheitinmies Roman Kalarashin yksikkö kuuluu Ukrainan aluepuolustusjoukkoihin. Se on sijoitettu Odessan pohjoispuolelle.

13.5. 6:15

Ukrainan aluepuolustusjoukkojen kranaatinheitinmies Roman Kalarash, 23, puolustaa Odessaa jossakin kaupungin pohjoispuolella. Tarkkaa sijaintiaan hän ei kerro.

Odessassa asuva Kalarash ei ole nähnyt omin silmin Venäjän ohjusiskuja eikä niiden tuhoja Mustanmeren helmenä tunnetuksi tulleessa kaupungissa. Venäjä on iskenyt Odessan alueelle rajusti viime päivinä.

– Tilanne kaupungissa ei ole kovin paha. Ihmisiä pelottaa, mutta kuolleiden määrä on jäänyt pieneksi, Kalarash viestitti keskiviikkona IS:lle asemapaikastaan.

– Pidän yhteyksiä ystäviini Odessassa. Tiedän, että iskut ovat olleet kovaäänisiä ja tehokkaita. Ne ovat aiheuttaneet vahinkoa monen terveydelle ja omaisuudelle. Mutta meidän olomme ovat kuitenkin paremmat kuin Mariupolissa, joten ei elämä ole hassumpaa.

Hyökkäyssota on Kalarashin mukaan paljastanut Venäjän politiikan ja sen uuden fasismin ”paholaisenkasvot”.

– Kollektiivisen turvallisuuden käsite on nyt tärkeämpi kuin koskaan 20 vuoden aikana. Suomen tie kohti Natoa on täysin oikea, Kalarash kommentoi Suomen aikeita liittoutua sotilaallisesti.

Roman Kalarash asetovereineen ruokatauolla jossakin Odessan lähistöllä.

IS tapasi oikeustiedettä opiskelleen Kalarashin maaliskuussa Odessassa. Harjoittelujaksonsa asianajotoimistossa juuri lopettanut Kalarash toimi silloin täysipäiväisenä kouluttajana vapaaehtoisessa maanpuolustusjärjestössä RGB:ssä Odessassa. Sotatie on sen jälkeen vienyt hänet Ukrainan armeijan aluepuolustusjoukkojen riveihin.

Kalarash tuntee hyvin arviot Venäjän mahdollisista suunnitelmista Ukrainan etelärannikon valtaamiseksi Krimiltä länteen. Tällöin venäläisjoukot voisivat edetä kohti Moldovaa ja venäläismielistä Transnistriaa, jossa on Venäjän asevoimien joukkoja.

Monet siviilit ovat paenneet venäläisten tulitukseen joutuneesta Mykolajivin kaupungista. Kuvan evakuointibussi saapui Mykolajivista Odessaan huhtikuun lopussa.

Venäjällä on jo hallussaan Krimin itäpuolinen rannikko, lukuun ottamatta Mariupolin viimeistä vastarintapesäkettä, Azovstalin terästehdasta. Mustanmeren rannikkokaista ja meriyhteys ovat elintärkeitä Ukrainan taloudelle – ja koko maan selviytymiselle.

– Odessa on Ukrainan suurin satamakaupunki. Se olisi iso palkinto Venäjän asevoimille, Kalarash kommentoi.

– Maihinnousu mereltä tai hyökkäys Moldovan suunnalta ei kuitenkaan toisi Venäjälle toivottua tulosta. Päästäkseen Odessaan Venäjän pitäisi saada haltuunsa maakäytävä Krimiltä länteen. Ja tälle käytävälle on vain yksi tie, joka kulkee Mykolajivin kautta. Niin kauan kuin Mykolajiv kestää, kestää myös Odessa.

Pelastustyöntekijät raivasivat Venäjän iskussa tuhoutuneen ostoskeskuksen raunioita Odessassa 10. toukokuuta.

IS tavoitti keskiviikkona puhelimitse Odessasta myös kiinteistönvälittäjä Annan, joka ei halua antaa sukunimeään julkisuuteen valtionhallinnossa toimivan isänsä turvallisuuden vuoksi.

Anna oli vielä valveilla, kun Venäjän ohjusisku osui hänen kotinsa lähellä sijaitsevalle Odessan lentokentälle. Kaupunkiin osui hänen mukaansa ainakin seitsemän ohjusta 9. toukokuuta.

– Sosiaalisessa mediassa ja televisiossa puhuttiin vain suuresta ostoskeskuksesta, joka syttyi tuleen. Asun kuitenkin lentokentän lähellä, ja sieltä kuului hyvin voimakkaita räjähdyksiä, Anna kertoi IS:lle.

Osumat lentokentälle ilmeisesti haluttiin pitää piilossa julkisuudesta.

– Meillä ei ole siitä tietoja, sillä lentokentälle ei pääse.

Annan tiedossa on myös, että Odessan tullivirasto olisi tuhoutunut täysin.

– Ohjuksia osui ehkä muuallekin kaupunkiin, mutta en tiedä minne.

Isku ostoskeskukseen oli Annan mukaan hyvin tuhoisa. Ikkunat lentelivät hajalle myös ostarin läheisistä rakennuksista.

– Kaikki siellä on hajalla, ainakin 10–12 rakennuksesta.

Näky oli järkyttävä.

– Se oli kauheaa, sillä ostoskeskus oli yksi kauneimmista ja hienoimmista. Sitä rakennettiin jopa 4–5 vuotta, ja siellä oli paljon kauppoja, elokuvateattereita ja muita viihdepaikkoja ja iso pysäköintialue.

Anna arvioi, että ostoskeskus oli kohteena, koska samalla tontilla sijaitsi aiemmin puolustushallinnolle kuulunut rakennus.

Osumia tulee erikoisiin kohteisiin: kuvassa 8. toukokuuta tuhoutunut hotelli Mustanmeren rannikolla Odessassa.

Kaupat ovat Odessassa muuten normaalisti auki, ja tuotteita on saatavissa normaalisti – väkeviä viinoja lukuun ottamatta. Poikkeustilasäädöksiin kuuluu alkoholin myyntikielto. Elintarvikkeiden hinnat ovat Annan mukaan nousseet hieman. Polttoaineista on pulaa, ja tiedot sitä kulloinkin myyvistä huoltoasemista kiertävät Telegram-kanavalla sosiaalisessa mediassa.

Anna kuvaa odessalaisten tunnelmia kummallisiksi. Ilmahälytyksiä tulee päivittäin, mutta elämä jatkuu niistä huolimatta. Lapset leikkivät pihoilla, ja kaupunkilaiset tupakoivat ja juttelevat keskenään normaalisti.

– Samaan aikaan tuntuu kammottavalta ja pelottavalta. Mutta kun ymmärrämme, että me olemme kaikki elossa, voimme mennä rauhassa nukkumaan ja herätä sitten hiljaiseen aamuun ja suhteellisen normaaliin elämään. Meitä ei pommiteta joka hetki niin kuin Mariupolia, Anna kertoi.

Anna on kuitenkin varma siitä, etteivät venäläiset jätä Odessaa rauhaan.

– Totta kai he iskevät uudelleen. Hallitus varoittaa Mustallamerellä liikkuvista sotalaivoista, joissa on koko maahan kantavia ohjuksia. Iskut jatkuvat ja jatkuvat, Anna arveli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?