Tämä tiedetään Butshan kauheuksiin syyllistyneistä venäläisjoukoista ja sotilasjohdosta

Uutistoimisto Reutersin tutkimusten Butshassa oli paikalla ainakin Venäjän kansalliskaartin Rosgvardiyan alaisuudessa toimiva Vityaz-joukkue.

Oleh Abramov, 40, kuoli venäläisten ampumana. Abramovin vaimo kertoi Reutersille, kuinka venäläiset tappoivat hänen miehensä teloitustyyliin.

| Päivitetty

Venäjän joukkojen vetäydyttyä maaliskuun lopussa Kiovan lähettyvillä sijaitsevasta Butshasta paljastui joukkohautoja ja kadulle teloitettuja siviilejä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui tässä yhteydessä Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi. Sekä ukrainalaiset viranomaiset että kansainvälinen rikostuomio-istuin selvittävät, syyllistyttiinkö Butshassa sotarikoksiin ja ketkä niistä ovat vastuussa.

Uutistoimisto Reutersin tutkivan journalismin artikkelissa selvitetään, mitkä tahot olivat vastuussa Butshan kauheuksista. Reutersin tutkimusten mukaan Butshan miehityksen aikaan paikalla oli ainakin Venäjän laskuvarjojääkäriosasto sekä tshetshenialaisjoukkoja sekä Putinin entisen henkivartijan johtamat puolisotilaalliset eliittijoukot.

Butshan Yablunka-kadulle surmattujen ihmisten ruumiita haudattiin.

Butshassa oli paikalla ainakin Venäjän kansalliskaartin Rosgvardiyan alaisuudessa toimiva Vityaz-joukkue. Kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov on Putinin entinen henkivartija ja hän raportoi suoraan Putinille.

Lisäksi Butshassa toimi 76. laskuvarjojääkäriosasto. Putin on palkinnut 76. laskuvarjojääkäriosaston vuonna 2014 sen toimista Itä-Ukrainassa Krimin miehityksen aikana. Osasto toimii suoraan puolustusministeri Sergei Shoigun alaisuudessa.

Reutersin tutkimusten mukaan Butshassa toimi ainakin kolme tshetshenialaisjoukkoa, jotka linkittyvät tiiviisti tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyroviin, joka tunnetaan Putinin vankkumattomana tukijana.

Reuters pystyi selvittämään myös yksittäisten Butshassa olleiden venäläissotilaiden henkilöllisyyksiä. Yksi sotilaista jäljitettiin Butshaan jääneen rakkauskirjeen perusteella.

Tämä on yksi Butshasta otetuista valokuvista, jotka järkyttivät maailmaa. Venäjä on väittänyt kuvien olevan lavastettuja.

Reutersin journalistit viettivät kolme viikkoa Butshassa, jossa he haastattelivat yli 90 silminnäkijää. He arvioivat valokuva- ja videotodistusaineistoa sekä venäläisten jälkeensä jättämää todistusaineistoa. Lisäksi Reuters kävi läpi sosiaalisen median tilejä.

Reuters ei saanut vahvistusta tiedoille venäläisiltä viranomaisilta tai kyseisiltä sotilailta tai sotilasjohtajilta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toisti Reutersille väitteen, että Venäjä ei ole syyllistynyt mihinkään Butshassa ja että maailmalle levinneet kuvat olisivat väärennöksiä.

Juttua korjattu kello 13.53. Toisin kuin jutun ingressissä aiemmin kerrottiin, Reutersin jutusta ei käy ilmi, että Venäjän kansalliskaartin johtaja ja Putinin entinen henkivartija Viktor Zolotov olisi itse ollut paikalla Butshassa.

Lue lisää: Kuvat: Tältä Butsha näytti ennen Venäjän hyökkäystä – savuavat rauniot ovat muistona entisestä loistosta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?