Valkoinen talo: Yhdysvallat auttaisi varmasti Suomea ja Ruotsia Nato-prosessin aikaisissa hankaluuksissa

Suomessa ja Ruotsissa mietitään parhaillaan, millaista turvaa ne voisivat saada Naton jäsenprosessin ajaksi. Maiden odotetaan tekevän Nato-päätöksensä tässä kuussa.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi myös, että Suomi ja Ruotsi ovat Yhdysvalloille arvokkaita puolutusyhteistyökumppaneita.

6.5.2022 2:48

Yhdysvallat voisi auttaa Suomea ja Ruotsia hankaluuksissa, joita ne saattaisivat kohdata Naton jäsenyysprosessin aikana, Valkoinen talo tiedottaa.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Jen Psakin mukaan Yhdysvallat pystyy varmasti löytämään tilanteeseen sopivat keinot.

"Olemme varmoja, että voimme tehdä heidän [Suomen ja Ruotsin] kanssa yhteistyötä tarttuaksemme mihin tahansa huolenaiheeseen, mitä kumpi tahansa maista voi kohdata aikana Nato-hakemuksen ja -jäsenyyden välissä”, Psaki sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Psakin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat molemmat Yhdysvaltain näkökulmasta arvokkaita kumppaneita puolustusyhteistyössä.

Psaki myös sanoi, että Yhdysvallat tukee Naton avointen ovien politiikkaa ja puolustaa jokaisen maan oikeutta päättää ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan itse.

Suomessa ja Ruotsissa käydään parhaillaan vilkasta keskustelua siitä, millaista turvaa ne voisivat saada sinä aikana, kun Nato-hakemus on jätetty mutta maat eivät ole vielä jäseniä.

Maiden odotetaan tekevän Nato-päätöksensä tässä kuussa.

Jos Suomi ja Ruotsi päättävät hakea jäsenyyttä, ne tarvitsevat vielä hyväksynnän kaikilta nykyisiltä Naton jäsenmailta, myös Yhdysvalloilta. Naton jäsenyysprosessi voi kestää jopa vuoden.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi keskiviikkona, että Ruotsi on saanut ”turvavakuuksia” Yhdysvalloilta. Hän ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia, millaisista vakuuksista oli kyse.

Linde tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin keskiviikkona Washinngtonissa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on sanonut, että Ruotsi voisi jäsenyysprosessin aikana joutua Venäjän kyberhyökkäysten ja hybridi­operaatioiden, kuten propaganda­kampanjoiden kohteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?