Politico: Yhdysvaltain korkein oikeus kaatamassa merkittävän aborttioikeuden takaavan ennakkopäätöksen

Medialle vuodetun ratkaisuesityksen mukaan päätös aborttioikeudesta kuuluu poliitikoille.

Aborttioikeuden kannattajat kokoontuivat Washingtoniin korkeimman oikeuden eteen, kun ratkaisuesitys julkaistiin. Paikalla oli myös abortin vastustajia.

Yhdysvaltain korkein oikeus aikoo verkkoon vuodetun asiakirjan mukaan kaataa historiallisesti merkittävän Roe vastaan Wade -ennakkopäätöksen, jolla on taattu aborttioikeus koko maassa lähes puolen vuosisadan ajan.

Ennakkopäätökset ovat Yhdysvalloissa tapa tulkita perustuslakia, ja vuonna 1973 oikeus linjasi, että aborttioikeus on perustuslaillinen oikeus, eikä sitä voi kieltää osavaltioiden tai liittovaltion lailla.

Politicon julkaisemassa vuodetussa korkeimman oikeuden asiakirjassa kirjoitetaan, että aborttikysymyksen pitäisi olla oikeuslaitoksen sijaan kansan valitsemien poliitikkojen päätettävissä.

Korkein oikeus otti vuosikymmeniä vanhaan päätökseen kantaa, sillä se käsittelee parhaillaan päätöstä haastavaa Mississippin osavaltion uutta tiukkaa aborttilainsäädäntöä ja sen perustuslain mukaisuutta. Viimeaikaisten nimitysten jälkeen valtaosa korkeimman oikeuden tuomareista on konservatiivisia.

Washingtoniin korkeimman oikeuden rakennuksen eteen on kerääntynyt paljon mielenosoittajia niin aborttioikeuden puolesta kuin sitä vastaan.

Washingtonin yössä iloittiin ja surtiin uutisesta.

KONSERVATIIVITuomari Samuel Aliton kirjoittamassa 98-sivuisessa ratkaisuesityksessä muun muassa perustellaan, ettei perustuslaissa puhuta abortista. Kyse on vasta ratkaisuesityksestä, eikä vastaavia korkeimman oikeuden alustavia asiakirjoja ole aiemmin New York Timesin mukaan vuodettu julkisuuteen. Korkein oikeus ei ole julkistanut kantaansa.

Kysymys aborttioikeudesta on Yhdysvalloissa äärimmäisen politisoinut. Aborttia kannattaa demokraattipuolueen kannattajien selvä enemmistö, kun taas republikaanien kannattajien joukosta moni haluaa rajoittaa aborttioikeutta.

Monissa osavaltioissa on viime vuosina säädetty tiukkoja aborttioikeutta eri tavoin rajaavia lakeja. Muun muassa Texasissa kierrettiin Roe vastaan Wade -päätöstä siten, että laki sallii haastaa oikeuteen tahoja, jotka auttavat naista abortin toteuttamisessa mutta aborttia hakevia naisia ei rangaista suoraan.

Korkeimpaan oikeuteen kuuluu Yhdysvalloissa yhteensä yhdeksän tuomaria, joista kuusi on konservatiivisia ja kolme liberaaleja. Politicon mukaan Aliton puolella ennakkopäätöstä kaatamassa olisivat Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ja Amy Coney Barrett.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?