Ukrainalais­dronejen mikro­piireihin on lisätty selvä­sanainen viesti Venäjän sotilaille

Ukrainalaisinsinöörien ryhmä kertoo kehittäneensä oman kuvauskopterin. Tuholaistorjuntaan pelloilla tarkoitettuja droneja muunnellaan pudottamaan ammuksia.

Droonien mikropiireihin kaiverrettu Käärmesaaren puolustajien viimeinen radioviesti venäläiselle sota-alukselle, Idi nahui (painukaa vittuun), Kiovassa Ukrainassa 20. huhtikuuta 2022.

Kiova

Toimistopöytien ääressä toistakymmentä nuorta miestä työskentelee keskittyneesti pienten komponenttien ja tietokoneiden parissa. Yhdellä pöydällä on mikropiirejä, joihin Venäjän sotilaille kirjoitetaan terveiset: "painu vittuun".

Insinööri Maksim Sheremet, 27, kertoo, että huoneessa rakennetaan ryhmän itse kehittämää kuvauskopteria. Pienikokoisessa kopterissa on sekä tavallinen että lämpökamera.

–  Siinä on kiinalaiset komponentit, mutta meidän runko, patterit ja ohjelmisto.

Drooniosaston johtaja Maksim Sheremet kädessään lämpökameralla varustettu pienin tarkkailudrooni.

Sheremet kertoo työskennelleensä aiemmin droneteollisuudessa useassa eri yrityksessä. Hän sanoo, että vaikka kopterintekijät eivät ole sotilaita, he haluavat tehdä jotain maansa eteen.

–  Me emme ammu, mutta me voimme tehdä jotain aivoillamme.

Tavallisella kameralla ja lämpökameralla varustettu pommitukseen käytettävä drooni.

Pienen kuvauskopterin lisäksi pöydillä on joitakin isompia droneja. Sheremetin mukaan ne ovat alun perin olleet maatalouden käytössä. Niiden avulla on levitetty pelloille tuholaistorjunta-aineita.

Nyt droneja muunnellaan siten, että ne voivat kuljettaa ja pudottaa ammuksia. Sheremet näyttää. Hän kiinnittää kopterin pohjaan tarranauhoilla riippumaan noin puolentoista litran pullon kokoisen putkilon. Napista painetaan, drone vapauttaa remmit ja putkilo putoaa.

Vapaaehtoistyöntekijä virittää droonia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?