Venäläismedia: Venäjä uhkaa purkaa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, jos Suomi liittyy Natoon

Venäjän duumassa on Izvestija-lehden mukaan valmiutta tarkastella uudelleen Suomen kanssa tehtyä Saimaan kanavan vuokrasopimusta, mikäli Suomi liittyy puolustusliitto Natoon.

Kuvassa on Mustolan sulku ympäristöineen Saimaan kanavalla.

27.4. 8:42

Kremliä lähellä olevan Izvestija-lehden mukaan Venäjä saattaa purkaa Suomen kanssa tehdyn Saimaan kanavan vuokrasopimuksen, mikäli suhteita maiden välillä arvioidaan uudelleen Suomen mahdollisen Natoon liittymisen vuoksi.

Osittain Venäjän puolella kulkeva Saimaan kanava on Suomen tärkeimpiä vesikuljetusväyliä. Sen tämänhetkinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

– Jos Venäjän suhteet huononevat jonkin maan kanssa, hyvinä aikoina tehtyjä sopimuksia voidaan tarkastella uudelleen. Se olisi aivan luonnollista, Venäjän duuman kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtaja Dmitri Novikov sanoi Izvestijalle Saimaan kanavan vuokrasopimukseen liittyen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jo nyt tyrehdyttänyt liikenteen Saimaan kanavalla. Yritykset ovat siirtäneet rahtikuljetuksiaan toisaalle ja luotseja lomautetaan, kertoo Yle.

Marraskuussa Venäjä ilmoitti jo puunkuljetuksen rajoituksista Saimaan kanavalla, mutta tuolloin rajoitustoimien kerrottiin liittyvän Venäjän oman metsäteollisuuden suojeluun.

Viime syksynä ja talvella Saimaan kanavalla ehdittiin tehdä jo valmistelutöitä kanavan kehittämishankkeen puitteissa, sillä Suomen oli määrä pidentää kanavan sulkuja ja kanavan vedenpintaa aiottiin nostaa.

Saimaan kanavalla näkyi suunnitellun sulkuremontin valmistelutöitä jo kesäkuussa 2021.

Kansanedustaja Novikovin mukaan Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys ei kuitenkaan tarkoittaisi välttämättä täydellistä suhteiden katkaisemista Helsinkiin ja Tukholmaan.

– Se huonontaisi suhteita, mutta se ei olisi tuomio, joka estäisi kaikkien kontaktien kehittämisen talouden ja kulttuurin alalla, Novikov sanoi.

– Jos tarkastelemme Venäjän suhteita eurooppalaisiin maihin, niin huomaamme niiden olevan hyvin erilaisia. Vaikka suurin osa niistä on jo vedetty mukaan Natoon, Novikov jatkoi Izvestijalle.

Venäjän Suomen-suurlähetystö ilmoitti puolestaan Izvestijalle, että se seuraa tiiviisti Suomessa käytävää Nato-keskustelua.

Jos Suomi liittyy Natoon, Venäjä ”joutuu tekemään toimia, jotka ovat välttämättömiä Venäjän intressien turvaamiseksi”, suurlähetystöstä kerrottiin Izvestijalle tarkentamatta mahdollisia toimia.

— Konkreettiset päätökset tehdään tietenkin perusteellisen tilanneanalyysin perusteella, Venäjän Helsingin-suurlähetystö viestitti lehdelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?