Venäjällä leviää vale­uutinen edus­kunnan Nato-äänestyksestä – nousi luetuimpiin Suomi-uutisiin

Useat venäläiset viestimet ovat levittäneet viikonlopun aikana väitettä, jonka mukaan Suomen eduskunta äänesti jo Natoon liittymisen puolesta.

Venäjän mediassa leviää artikkeleita, joiden mukaan Suomen eduskunta äänesti ja hyväksyi jo Natoon liittymisen.

Useilla venäläisillä uutissivustoilla väitetään, että Suomen eduskunta on jo äänestänyt Natoon liittymisestä ja hyväksynyt esityksen.

Esimerkiksi Pietarin trollitehtaan Patriot-mediaryppääseen kuuluvat uutissivut levittävät artikkelia, jonka mukaan suurin osa kansanedustajista äänesti Natoon liittymisen puolesta.

– Aloitetta tuki suurin osa kansanedustajista. Suomen parlamentin virallisilla sivuilla kerrotaan, että 124 kansanedustajaa suhtautui myönteisesti ehdotukseen maan liittymisestä sotilas-poliittisen liiton jäseneksi, kertoo Fan-sivusto.

Fan ei ole kuitenkaan liittänyt artikkeliinsa mitään linkkiä eduskunnan sivuille.

Fan on presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan liikemiehen ja Wagner-yksityisarmeijan rahoittajan Jevgeni Prigozhinin näkyvimpiä propagandasivustoja, joka kutsuu itseään uutistoimistoksi.

Yandexin hakukoneessa Fanin artikkeli nousi muiden vastaavanlaisten Nato-artikkeleiden tavoin viikonlopun aikana luetuimpiin Suomi-uutisiin. Väitettä eduskunnan Nato-äänestyksestä ovat jakaneet myös ainakin seuraavat venäläismediat: Ura.ru, Osnmedia, BMF, Tsargrad, DailyStorm, VK-smi, Runews24, Grozny-inform, Politros ja SM-news.

Yakutsk.ru-sivusto väittää otsikossaan, että eduskunnan Nato-äänestyksestä olisi kertonut Suomessa Yle. Varsinaisessa artikkelissa puhutaan kuitenkin Ylen toimittajien tekemistä laskelmista, että eduskunnassa Naton kannalla on 114 kansanedustajaa tällä hetkellä.

VK-smi-sivuston artikkelin mukaan eduskunnassa Natoon liittymistä olisi kannattanut 112 kansanedustajaa. On mahdollista, että aihetta tähän ja joihinkin muihin kirjoituksiin on saatu myös Helsingin Sanomien artikkelista, jonka grafiikan mukaan 113 kansanedustajaa kannattaa huhtikuun 22. päivän tietojen mukaan Natoon liittymistä.

Todellisuudessa eduskunta käsittelee parhaillaan vasta tuoretta selontekoa muuttuneesta turvallisuustilanteesta eli Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksista Suomen puolustusratkaisuihin. Eduskunnassa on myös kaksi Natoon liittyvää kansalaisaloitetta. Tarkemmin käsittelyjen eri vaiheita avataan tässä artikkelissa.

Lue lisää: Nato-punninta tiivistyy – hallitus antaa odotetun turvallisuusselonteon eduskunnalle

Lue lisää: Eduskunnan Nato-puhemaraton jatkui yöhön asti – Timo Heinonen kertoi, minkälainen oli hänen viimeinen viestinsä Ilkka Kanervalle

Lue lisää: Nato-keskustelu käynnistyi eduskunnassa – Sanna Marin: ”Ratkaisun aika on tullut”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?