Putin haluaa näännyttää hengiltä teräs­tehtaalla sinnittelevät ukrainalaiset – erikois­tutkija: ”Valitettavasti siltä näyttää”

Venäjän hyökkäysjoukot eivät voittaneet Mariupolin sydämessä taistelevia ukrainalaisia. Silti heitä odottaa antautuminen tai kuolema – tai molemmat.

21.4.2022 21:40

Valitettavasti siltä näyttää. Sinne ei päästetä, eikä sieltä päästetä ketään pois, Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström sanoo.

Venäjän itsevaltiaan johtajan Vladimir Putinin mukaan Azovstalin tehdasalueelle rynnäköimiselle ei ole tarvetta, mutta hän haluaa alueen eristettäväksi, ettei "edes kärpänen" voi livahtaa huomaamatta ulos tai sisään.

  • Artikkelin videolla MPKK:n erikoistutkija, tohtori, everstiluutnantti evp. Pentti Forsström ISTV:n studiossa.

Venäjän julistama takaraja puolustajien antautumiselle meni umpeen aikoja sitten. Se tiedotti viralliseen sävyyn, että tehdasalueelle jääneet likvidoidaan armotta.

Koko läntinen maailma pidättelee nyt henkeään: voiko Putin ja Venäjän sotilasjohto kylmäverisesti eristää heidät kuolemaansa asti tai määrätä 2 000 ihmistä teloitettaviksi?

– Julkisuudessa ei anneta tällaista käskyä, se on selvä. Lähtökohtaisesti aika hoitaa sen kysymyksen, Pentti Forsström pohtii.

Forsström näkee tilanteessa kuitenkin positiivisen mahdollisuuden, jossa heidän antautumisensa ei merkitsisi varmaa kuolemaa.

– En sanoisi varmaa kuolemaa. Tämä on tietynlainen käänne. Voi olla toivonkipinä, että Venäjä pyrkii saavuttamaan jonkin aseman, jonkin tilanteen, jotta se voi ryhtyä neuvotteluihin Ukrainan kanssa. Joka tarkoittaisi, että nämä teräskombinaatissa olevat sotilaat ja muut ihmiset saataisiin hengissä pois.

Azovstalin teräskombinaatti levittäytyy jopa 11 neliökilometrin laajuiselle alueelle.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan 1 478 ukrainalaissotilasta on jo antautunut Mariupolissa. Mutta yli 2 000 pysyy linnoittautuneena Azovstalin tehdasalueella. Lukuja ei ole pystytty vahvistamaan.

Mariupolin puolustukseen on osallistunut Ukrainan merijalkaväen joukkoja, maavoimien prikaati ja sisäministeriön joukkoja sekä ns. Azov-pataljoona. Varsinkin Putinin vihaamat azovilaiset ovat ilmoittaneet, etteivät aio antautua.

Ukrainalaiskomentaja Serhi Volyna, joka taistelee Azovstalin 11 neliökilometrin laajuisella tehdasalueella, viestitti BBC:n mukaan, että puolustajat kestävät enää tunteja, korkeintaan päiviä. Viesti tuli ennen kuin Venäjä tiedotti eristystaktiikastaan.

Venäjän itsevaltiaan johtajan Vladimir Putinin mukaan Azovstalin tehdasalueelle rynnäköimiselle ei ole tarvetta.

Venäjä pysäytti hyökkäyksensä Azovstalin tehdasalueella everstiluutnantti evp. Forsströmin mukaan kahdesta syystä. Koska tehdasalueen valtaaminen vaati raskaita tappioita, mutta myös siksi, että Venäjän on ehdottomasti suunnattava voimiaan toisaalle.

– Usean viikon kestänyt Mariupolin saarrostus piti saada loppumaan, Forsström sanoi ja painotti Venäjän tarvetta siirtää kaikki mahdolliset joukot Donetskin ja Luhanskin alueiden hyökkäykseen.

– Se on Putin, joka sanoo, että lopetetaan valtaus- ja saarrostusyritykset ja keskitytään hänen mielestään oleellisempiin asioihin.

– Tästä voidaan vetää johtopäätös, että Venäjä ei saavuttanut Mariupolin totaalista haltuunottoa. Sinne jäi pesäke ja se on nimenomaan tämä terästehdas.

Putinille päätös lienee ollut katkera, koska hän joutui näin tunnustamaan Ukrainan sotilaiden urhoollisuuden.

– Sitä se käytännössä juuri tarkoittaa. Se miten hän sen julkituo, on aivan toinen asia.

Yllä olevalla videolla MPKK:n erikoistutkija Pentti Forsströmin koko Ukraina-analyysi (36 min).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?