CIA:n johtaja varoittaa epätoivoisen Putinin voivan tarttua ydin­aseisiin

William Burns kuitenkin alleviivaa, ettei ole nähnyt käytännön todisteita sellaisesta joukkojen sijoittelusta tai aseiden siirtämisestä, joka viittaisi ydinaseuhan välittömyyteen.

Aiemmin Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä toiminut William Burns käytti Vladimir Putinista (kuvassa) nimitystä "koston apostoli".

Venäjän presidentti Vladimir Putin voi epätoivoissaan turvautua esimerkiksi taktisten ydinaseiden käyttämiseen, varoittaa Yhdysvaltain tiedusteluvirasto CIA:n johtaja William Burns. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja New York Times.

Burns pohjaa varoituksiaan Putinin ja Venäjän johdon mahdolliseen epätoivoisuuteen sekä Venäjän hyökkäyssodassaan Ukrainassa kokemiin takaiskuihin.

Burnsin mukaan sitä mahdollisuutta, että Venäjä turvautuisi ydinaseiden käyttämiseen, ei tule ottaa kevyesti. Hänen mukaansa Yhdysvallat on erittäin huolissaan mahdollisesta rajoitetusta ydinaseiskusta.

Hän kuitenkin alleviivaa, ettei ole nähnyt käytännön todisteita sellaisesta joukkojen sijoittelusta tai aseiden siirtämisestä, joka viittaisi ydinaseuhan välittömyyteen.

Putin on uhkaillut ydinaseilla toistuvasti ja Venäjä väitti jo pian hyökkäyksen aloitettuaan asettaneensa ydinasejoukkonsa valmiuteen.

William Burnsin mukaan sitä mahdollisuutta, että Venäjä turvautuisi ydinaseiden käyttämiseen, ei tule ottaa kevyesti.

Venäjällä on useita taktisia ydinaseita, joiden koko vaihtelee BBC:n mukaan noin yhdestä kilotonnista jopa sataan kilotonniin. Yhdysvallat pudotti Japanin Hiroshimaan toisen maailmansodan lopulla 15 kilotonnin ydinaseen.

Venäläisessä sotilasopissa on eräänlainen kärjistämällä liennyttämisen periaate. Sitä soveltaen maa voisi laukaista verrattain matalan tuhovoiman ydinaseen saadakseen etulyöntiaseman, jos asiat alkaisivat mennä huonompaan suuntaan tavanomaisessa sodassa lännen kanssa.

Tämä hypoteesi pitää kuitenkin sisällään ajatuksen sotilasliitto Naton sotilaallisesta väliintulosta Ukrainassa. Burns painotta, ettei tämä mahdollisuus ole Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan pöydällä.

Aiemmin Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä toiminut Burns käytti Putinista nimitystä "koston apostoli". Ex-lähettiläs kuvaili Putinin seisseen vuosia epäkohtien, kunnianhimon ja epävarmuuden keskellä – yhdistelmä, jota Burns puolestaan kuvaili tulenaraksi.

– Joka päivä Putin osoittaa, että heikentyvät vallat voivat olla vähintään niin hajottavia kuin nousevatkin, Burns sanoi.

Muokattu 27.4. klo 17.23: Tarkennettu kohtaa taktisten ydinaseiden tuhovoimasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?