Venäjä vahvisti ohjusristeilijä Moskvan uponneen – näin kuului meriselitys

Ukrainan rannikon edustalla tuleen syttyneen venäläisen ohjusristeilijän kohtalosta liikkui torstaina ristiriitaisia tietoja.

Ohjusristeilijä Moskva kuvattuna Sevastopolin satamassa toukokuussa 2013.

14.4.2022 23:48

Venäjän puolustusministeriö vahvisti torstai-iltana, että aiemmin tulipalossa vaurioitunut ohjusristeilijä Moskva upposi torstaina. Puolustusministeriön mukaan laiva upposi, kun sitä oltiin hinaamassa myrskyisessä säässä Mustallamerellä. Asiasta uutisoi Tass.

Puolustusministeriön mukaan alus menetti tasapainonsa runkoon tulleiden vaurioiden vuoksi, mikä aiheutti sen uppoamisen yhdessä sääolosuhteiden kanssa. Aiemmin Venäjä ilmoitti Moskvan vaurioituneen, kun laivalla vahingossa syttynyt tulipalo oli saanut ammusvarastot räjähtämään.

Moskvan kohtalosta liikkui torstaina ristiriitaisia versioita, sillä Ukraina ilmoitti tehneensä alukseen ohjusiskun, jonka aiheuttaman räjähdyksen seurauksena se oli alkanut upota välittömästi.

Venäjä kiisti aiemmin, että Moskva olisi uponnut. Myös Yhdysvallat kertoi uskovansa, että alus oli edelleen pinnalla ja sitä oltiin mahdollisesti hinaamassa Krimin niemimaalla sijaitsevaan Sevastopolin satamaan.

Moskva on ikuistettu myös postimerkkiin, joka julkaistiin Ukrainassa hiljattain. Laiva oli sama, jolle ukrainalaiset rajavartijat haistattelivat maalle kuuluvalla Käärmesaarella Venäjän hyökkäyksen alkuvaiheessa.

Kiistatonta tietoa ovat siis vain tulipalo ja räjähdys, jotka Moskvalla tapahtuivat. Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa, ettei Ukrainan väittämää ohjusiskua voida ainakaan toistaiseksi vahvistaa Moskvan vahinkojen syyksi.

Kirbyn mukaan Ukrainan väitettä ei voida myöskään kiistää.

Mikäli Moskvan uppoamisen syyksi vahvistuu ohjusisku, kyseessä arvioidaan olevan merkittävä voitto Ukrainan armeijalle. Kyse olisi myös suuresta symbolisesta voitosta, sillä ohjusristeilijä on sama alus, jolle ukrainalaiset rajavartijat haistattelivat maalle kuuluvalla Käärmesaarella sodan alkuvaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?