Butshan asukkaat kertovat IS:lle kauhujen kuukaudesta: ”Jouduimme hyppimään ruumiiden ylitse”

Ilta-Sanomat vieraili Butshassa, jonka asukkaat kertoivat kauhujen kuukaudesta venäläisten miehityksen alla.

Butsha

Butshan kaupungin asukkaiden kuukauden mittainen painajainen päättyi, kun Ukrainan armeija valtasi sen takaisin venäläisjoukoilta viime viikolla. Sen jälkeen kaupungista on kantautunut karmeita tietoja jopa satojen siviilien surmaamisesta miehityksen aikana.

Ilta-Sanomat vieraili kansainvälisen toimittajajoukon mukana kaupungissa tiistaina. Vain 30 kilometrin päässä Kiovan keskustasta sijaitsevan kaupungin asukkailla oli karmeita kertomuksia tapahtumista miehityksen aikana.

– Olimme yli kuukauden ilman sähköä, kaasua ja vettä. Käytimme vain käsipyyhkeitä itsemme pesemiseen, Natalia Harbuzova kertoo.

– He tuhosivat kaiken. Näimme paljon ruumiita. Jouduimme hyppimään kadulla niiden ylitse.

Natalia Harbuzovan mukaan kaduilla jouduttiin hyppimään ruumiiden yli.

Tiistaina ruumiit oli jo siivottu kaduilta. Valtavat tuhot olivat kuitenkin kaikkien nähtävillä.

Teillä ja niiden varsilla lojui tuhoutuneita tankkeja, sotilasajoneuvoja ja henkilöautoja. Suuri Intersport-liike oli romahtanut. Kerrostalojen seinässä oli kranaattien aiheuttamia reikiä.

Uusi, kallis kerrostaloalue oli joutunut taisteluiden näyttämöksi. Talojen lähes kaikki ikkunat olivat joko luotien tai räjähdysten rikkomia. Romun peittämällä sisäpihalla sekoittuivat asukkaiden arkiset esineet, erilaisten ammusten hylsyt ja venäläisten jälkeen jättämät varusteet.

– Ystäväni aviomies oli piilossa kellarissa viisi päivää. Sitten hän päätti mennä katsomaan kadulle, mitä tapahtuu. Venäläiset näkivät hänet ja tappoivat hänet välittömästi, Harbuzova kertoo.

– Hänen ruumiinsa oli kadulla yli kymmenen päivää. Sen jälkeen hänen vaimonsa ja tyttärensä päättivät haudata sen.

Harbuzova kertoo, että he kuulivat päivisin laukauksia lähikaduiltaan.

– Tiesimme, ettei täällä ollut enää ukrainalaisia sotilaita. He tappoivat siviilejä. Meitä pelotti mennä ulos. Piilottelin miestäni kellarissa.

Useat Butshan asukkaat kertoivat tiistaina, että venäläiset tappoivat erityisesti nuoria miehiä. Asukkaiden mukaan sotilaat kiersivät jopa ovelta ovelle näitä etsimässä.

Jotkut kertoivat tarkka-ampujista, jotka työskentelivät muutaman tunnin joka iltapäivä. Asukkaiden mukaan nämä eivät ampuneet ihmisten viereen pelotellakseen vaan päähän tappaakseen.

– Se oli heille kuin peliä ja me kuin leluja, eräs nainen kertoi.

Kaupungin kirkon pihalla on suuri joukkohauta. Tiistaina viranomaiset löysivät kuusi palanutta ruumista keskustan ulkopuolelta omakotitalon rakennustyömaalta. Viranomaisten mukaan heitä oli ensin ammuttu, ja ruumiit oli sitten yritetty polttaa.

Butshalainen Volodymyr Tretjak kuvasi miehittäjäsotilaita nuoriksi ja köyhiksi.

– He ihmettelivät, kuinka meillä oli televisio kahdessa huoneessa ja verhot ikkunoissa. Ja me olemme butshalaisiksi köyhiä, Tretjak kertoi.

– He olivat yllättyneitä, koska poikani omisti kolme paria kenkiä, Vira Buhatska sanoi.

Vira Buhatska kertoi venäläisten toimista.

Asukkaat kertoivat venäläisten ryöstelleen kaikkea petivaatteista pyykinpesukoneisiin.

Tretjakin mukaan hänen naapurinsa oli osallistunut Itä-Ukrainassa sotaan Venäjän tukemia separatisteja vastaan.

– Venäläiset tiesivät, missä hän asui. He kaappasivat hänen poikansa, mursivat tämän sormet ja ampuivat tämän. He kaappasivat hänet 7. maaliskuuta ja tappoivat luultavasti 8. maaliskuuta. Löysimme hänen ruumiinsa vasta kun Butsha vapautettiin.

Tretjakilla on sukulaisia Irkutskissa Venäjällä. He soittivat hänelle sodan alussa, kun yhteydet vielä toimivat.

– He sanoivat, että toivottavasti sotilaamme tappavat teidät kaikki. Ja me olemme sukulaisia!

Sukulaiset Venäjältä soittivat Volodymyr Tretjakille sodan alussa: ”He sanoivat, että toivottavasti sotilaamme tappavat teidät kaikki.”

Ukraina on ilmoittanut, että se aikoo tutkia kaikki Butshan epäillyt sotarikokset. Tiistai-iltapäivään mennessä rekisteröityjä siviilien kuolemia oli Butshan ja Irpinin kaupungeissa yhteensä 130, mutta luku tulee vielä kasvamaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?