Putinin tiedottaja kertoi, milloin Venäjä käyttäisi ydinasetta – Ukrainassa ei syytä: ”Pidetään nämä kaksi asiaa erillään”

Dmitri Peskov väittää, ettei Venäjällä ole aikeita käyttää ydinasetta Ukrainassa. Hän kuitenkin muistutti Vladimir Putinin uhkauksesta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov antoi haastattelun yhdysvaltalaiskanavalle.

30.3. 1:17

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov antoi maanantaina videohaastattelun yhdysvaltalaiselle PBS NewsHour -ohjelmalle.

PBS:n toimittaja oli kiinnostunut kuulemaan Peskovilta erityisesti Venäjän ydinaseista ja niiden uhkaan liittyvistä asioista.

Peskovin mukaan Venäjällä ei ole epäilystä, etteikö se saavuttaisi kaikkia tavoitteitaan ”Ukrainan erikoisoperaatiossa”.

– Mikään operaation tulos [Ukrainassa] ei tietenkään ole syy käyttää ydinasetta. Meillä on turvallisuuskonsepti, joka sanoo erittäin selvästi, että vain silloin kun valtiomme olemassaolo on uhattuna voimme käyttää ja käytämmekin ydinaseita eliminoimaan uhan, joka uhkaa valtiomme olemassaoloa, Peskov sanoi.

– Pidetään nämä kaksi asiaa erillään. Tarkoitan valtion olemassaoloa ja erityistä sotilaallista operaatiota Ukrainassa. Niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.

Peskov kuitenkin muistutti Putinin uhkauksesta.

– Jos muistatte presidentin lausunnon 24. helmikuuta, kun hän määräsi operaation Ukrainaan. Hän varoitti tuolloin muita valtiota olemaan puuttumatta Venäjän ja Ukrainan välisiin asioihin tämän operaation aikana.

– Hän oli hyvin tiukka varoituksissaan, ja hän oli melko ankara sen suhteen. Luulen, että kaikki ymmärtävät mitä hän tarkoitti, Peskov sanoi.

Putin on varoittanut länttä sotkeutumasta Ukrainan sotaan.

PBS:n toimittaja kysyi, tarkoittiko Putin, että hän voisi käyttää ydinasetta, jos kolmas osapuoli osallistuisi konfliktiin Ukrainassa.

– En usko. Mutta Putin oli melko vahva sanoessaan, että älkää sekaantuko. Jos teette niin, meillä on kaikki mahdollisuudet estää se ja rangaista kaikkia, jotka aikovat puuttua asiaan.

Peskovilta kysyttiin myös Venäjän talouspakotteista ja maan talouden taantumisesta.

Peskov sanoi, että Venäjän on nyt sopeuduttava ”epäystävällisiin olosuhteisiin”.

– Tulimme täyden sodan vaiheeseen. Me Venäjällä tunnemme olevamme sodan keskellä, koska läntisen Euroopan maat, Yhdysvallat, Kanada, Australia johtavat itse asiassa sotaa meitä vastaan kaupassa, taloudessa, omaisuutemme haltuunotossa ja taloussuhteidemme katkaisemisessa.

– Parin vuosikymmenen ajan olemme kertoneet lännelle, että pelkäämme Natonne siirtymistä itään. Pelkäämme Naton lähestyvän rajojamme sotilaallisella infrastruktuurillaan. Pitäkää siitä huolta, älkääkä työntäkö meitä nurkkaan, Peskov sanoi.

Hän jatkoi vielä puheenvuoroaan luettelemalla Venäjän olleen huolissaan myös ”Ukrainan vallankaappauksen” ja Ukrainan mahdollisesta liittymisestä Natoon. Peskov myös sanoi Venäjän toivoneen ”tasavertaisia suhteita”. Hänen mukaansa Venäjä ei ollut saanut mihinkään näistä asioista reaktiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?