Venäjän FSB saattaa saada reaali­aikaisen pääsyn taksien asiakas­tietoihin – Yandex: Ei koske Suomea

Lakiehdotuksen mukaan Venäjän taksien täytyisi jatkossa taata turvallisuus­palvelu FSB:lle mahdollisuus seurata taksien asiakastietoja reaaliajassa etänä.

Moskovalaiset taksit odottavat asiakkaita. Kuva on vuodelta 2018.

29.3.2022 17:38 | Päivitetty 29.3.2022 19:00

Talouslehti RBK kertoo saaneensa haltuunsa lakiehdotuksen tekstin, jossa kaavaillaan Venäjän sisäisestä turvallisuudesta vastaavalle FSB-turvallisuuspalvelulle automaattista pääsyä taksifirmojen ja taksinvälityspalveluiden asiakastietoihin.

Taksiyrittäjien olisi suostuttava luomaan järjestelmä, jonka avulla FSB saisi ”automatisoidun etäyhteyden” taksien asiakastietoihin. Lakiehdotuksen mukaan FSB saisi näin tiedot, jotka liittyvät esimerkiksi taksitilausten välittämiseen, käsittelyyn ja säilyttämiseen.

RBK:n tietojen mukaan lakiehdotusta ovat olleet laatimassa useat Venäjä eri ministeriöt. Duuman käsittelyyn laki tullee piakkoin.

Venäjän taksifirmat ovat esittäneet julkisuudessa jo huolensa siitä, että lain mahdollisesti edellyttämä uusi teknologia voi tulla kalliiksi yrittäjille tilanteessa, jossa Venäjän taloustilanne on muutenkin kiristymässä Ukrainan ”sotilaallisen erikoisoperaation” ja siihen liittyvien pakotteiden takia.

Talouslehti Forbesin mukaan lakiehdotuksessa ei perustella mitenkään sitä, miksi FSB tarvitsee pääsyn asiakastietoihin ja mitkä kaikki tiedot heille pitäisi välittää reaaliajassa.

Sekä RBK että Forbes kertovat, että esimerkiksi Yandex-taksifirma ei ole halunnut kommentoida Venäjällä uutta lakiehdotusta.

Venäjällä ihmiset käyttävät nykyisin laajasti erilaisia älypuhelinten sovelluksia, joilla taksin voi tilata ja jotka veloittavat asiakkaita etukäteen syötettyjen luottokortin tietojen avulla automaattisesti.

Jo aiemmin julkisuudessa on esitetty erilaisia epäilyjä siitä, kuinka paljon venäläisten taksifirmojen tiedoista päätyy itse asiassa Venäjän turvallisuuspalveluiden käyttöön, missä tietoja säilytetään ja kuinka kauan.

Yandexiin kytkeytyvä taksifirma toimii myös Suomessa Yango-nimellä. Yandexin virallisen ilmoituksen mukaan Venäjälle kaavailtu laki ei vaikuta mitenkään yrityksen toimintaan Suomessa.

– Lakiehdotus koskee vain Venäjän Federaatiota eikä se ulotu muihin maihin, joissa meidän palvelumme toimii, Suomi mukaan lukien. Yangon sovellusta Suomessa pyörittää Yandex.Taxi B.V, joka on Hollantiin rekisteröity Euroopan unionissa toimiva yritys. Me noudatamme täysin EU:n ja GDPR:n sääntöjä kuten myös paikallista lainsäädäntöä, Yandex viestitti IS:lle.

Mikäli FSB saa mahdollisuuden seurata taksiliikennettä reaaliajassa, se saattaa vaikeuttaa entisestään esimerkiksi Venäjän jo muutenkin vainottujen kansalais- ja oppositioaktivistien toimintaa.

Lue lisää: Matkustatko Venäjällä? Duuma hyväksyi ”isovelilain” – kaikki puhelut ja viestit tallennetaan

Riskinä on myös, että Venäjän kovasti siistiytynyt taksikulttuuri muuttuu taas lähemmäksi mustan pörssin kauppaa. Kaikki ihmiset eivät todennäköisesti haluaisi enää jatkossa tilata taksia omilla tiedoillaan, vaan he pyrkisivät ottamaan ”pimeän taksin” FSB:n seurannan välttämiseksi.

Uudella taksilailla ei ole sinänsä mitään tekemistä meneillään olevan Ukrainan sodan kanssa, mutta välillisesti se liittyy Venäjällä meneillään olevaan yhteiskunnan valvonnan kaikkinaiseen kiristymiseen.

Artikkelia päivitetty 29.3.2022 kello 19.00: Lisätty Yandexin kommentti liittyen Suomeen ja Eurooppaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?