Tämä neuvotteluista tiedetään – Venäjä sanoo vähentävänsä radikaalisti sotilaallista toimintaansa Kiovan lähistöllä

Tiistain neuvotteluissa saavutettiin ”tähän asti merkittävintä edistystä”. Venäjän varapuolustusministeri Alexander Fomin sanoo, että Venäjä vähentää radikaalisti sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin lähistöllä Ukrainassa.

Venäjän ja Ukraina n delegaatiot neuvottelivat tiistaina Istanbulissa Turkissa.

29.3.2022 15:28 | Päivitetty 29.3.2022 16:59

Fomin kertoi asiasta Ukrainan ja Venäjän tiistaisten neuvottelujen jälkeen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Fomin sanoo, että päätöksellä on tarkoitus osaltaan rakentaa olosuhteita jatkokeskusteluille. Hänen mukaansa päivän neuvotteluissa Ukrainan kanssa oli edistytty Ukrainan puolueettoman aseman osalta.

Venäjän ja Ukrainan delegaatiot neuvottelivat tiistaina Istanbulissa Turkissa. Neuvottelut kestivät yhteensä noin neljä tuntia.

Reutersin mukaan Ukraina ehdotti neuvotteluissa puolueettomuutta vastineeksi turvatakuista. Puolueettomuus merkitsisi sitä, ettei Ukraina liittoudu sotilaallisesti eikä sinne perusteta vieraiden valtioiden sotilastukikohtia.

Vastineeksi saatavat turvatakuut olisivat edellytys puolueettomuudelle. Ukrainan pääneuvottelijana toimiva presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoo, että kansainväliset turvatakuut toimisivat takuun antavien maiden osalta kuten Naton 5. artikla yhteisestä puolustuksesta.

Ukraina ehdottaa Guardianin mukaan myös 15 vuotta kestävää konsultointijaksoa Venäjän miehittämän Krimin asemasta.

Ukrainan neuvottelijoiden mukaan myös Vladimir Putinin ja Volodymyr Zelenskyin tapaaminen voi olla mahdollinen.

Venäjän pääneuvottelijan Vladimir Medinskin mukaan neuvottelut olivat rakentavia. Hän sanoo Reutersin mukaan, että Ukrainan ehdotuksiin kuuluu myös se, että Venäjä ei vastustaisi Ukrainan liittymistä Euroopan unioniin. Medinskinin mukaan Venäjän delegaatio nyt arvioi Ukrainan ehdotuksia ja esittelee ne Putinille.

Jo aiemmin Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että Venäjän päätavoite on nyt Donbasin "vapauttaminen". Shoigu sanoi venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan, että ”erityisoperaation ensimmäinen päätavoite on saavutettu” ja nyt voidaan keskittyä tärkeimpään tehtävään eli itäisen Ukrainan Donbasin alueeseen.

Venäjä tunnusti Itä-Ukrainassa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden juuri ennen hyökkäystään Ukrainaan.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu arvioi, että tiistain neuvotteluissa saavutettiin tähän asti merkittävintä edistystä. Hän sanoi myös Reutersin mukaan, että ”vaikeammista kysymyksistä” tullaan mahdollisesti keskustelemaan maiden ulkoministerien välillä myöhemmin. Sen jälkeen maiden johtajat voisivat tavata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?