Navalnyi, Skripalit, Litvinenko... Näistä lähi­vuosien myrkytys­tapauksista Kremliä on epäilty

Kreml on kiistänyt johdonmukaisen jyrkästi syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin.

Venäläisoligarkki Roman Abramovitshin (oik.) uutisoitiin maanantaina saaneen myrkytysoireita. Hän ei ole ainoa, jonka Kremlin epäillään myrkyttäneen, vaikka Kreml on vuosien saatossa kiistänyt johdonmukaisesti syytökset.

29.3.2022 21:45

Kolmen Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluihin osallistuneen henkilön uutisoitiin maanantaina kärsineen myrkytystä muistuttavista oireista. Asiasta kertoneen Wall Street Journalin mukaan henkilöitä vaivasivat silmien punaisuus, jatkuva ja kivulias kyynelehtiminen sekä ihon kuoriutuminen.

Joukkoon kuului neuvotteluihin osallistunut venäläisoligarkki Roman Abramovitsh. Erään lähteen mukaan taustalla vaikuttivat ”kovan linjan moskovalaiset”. Motivaatioksi mainittiin neuvottelujen sabotointi.

Lue lisää: Mediat: Ukrainan sodan rauhanneuvotteluita käynyt Roman Abramovitsh sai myrkytyksen oireita

Lue lisää: Yhdysvaltalaislähde: Abramovitshin ja Ukrainan neuvottelijoiden myrkytysoireet johtuivat ympäristösyistä

Tiedustelutietoihin tutustunut yhdysvaltalaisviranomainen arvioi Reutersille, että oireet johtuivat ympäristösyistä, eivät myrkytyksestä. Venäjä on puolestaan torjunut itseensä kohdistuvat syytökset informaatiosotana.

Kyseessä ei kuitenkaan olisi ensimmäinen kerta, kun Kremlin epäillään myrkyttäneen haitallisiksi katsomiaan tahoja. Kuluneina vuosina uhreiksi ovat epäillysti päätyneet muun muassa seuraavat henkilöt.

Aleksei Navalnyi, 2020

Sittemmin vangittu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi matkusti 20. elokuuta 2020 lentokoneessa Tomskista Moskovaan alkaessaan yhtäkkisesti voida pahoin. Pian hän meni vessaan ja menetti tajuntansa.

Venäjän 5TV julkaisi lentokoneen sisältä videon, jossa näkyy, kuinka ensihoitajat saapuvat lentokoneen käytävälle ja taustalta kuuluu tuskissaan olevan ihmisen vaikerointia.

Hätälaskun jälkeen mies pääsi paikallisen sairaalan toksikologian yksikköön Omskiiin. Hänen kerrottiin olevan koomassa ja makaavan hengityslaitteessa.

Perheen pyynnöstä Navalnyi toimitettiin ambulanssilennolla 22. elokuuta 2020 Berliiniin. Charité-Universitätsmedizin -sairaalasssa hänellä todettiin vakava myrkytys, jonka aiheuttajaksi arveltiin koliiniesteraasin estäjää. Kansainvälinen kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW sekä kolme eurooppalaista laboratoriota vahvistivat myöhemmin, että Navalnyin elimistöstä oli löytynyt jälkiä Novitshok-hermomyrkystä.

Kansalaisjournalistiverkosto Bellingcat kertoi joulukuussa 2022 tutkimuksestaan, joka paljasti Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n olleen myrkyttämisen takana. Venäjä kiisti asian.

Ennen lentoa Navalnyi oli juonut teetä lentoaseman kahvilassa. Vuorossa ollut tarjoilija kertoi, että kahvilan aamuvuorossa oli ollut hänen lisäkseen neljä muuta henkilöä.

Navalnyi vaipui elokuussa 2020 syvään tajuttomuuteen. Hengityksen ylläpitämiseksi hänelle asetettiin hengitysputki henkitorveen.

Lue lisää: Saksalaislääkärien raportti: Aleksei Navalnyi oli jo kuolemaisillaan – ruumiinlämpö 34,4 astetta

Lue lisää: Näin Navalnyin epäillyn myrkytyksen tapahtumat etenivät – tämä kaikki oudosta tapauksesta tiedetään nyt

Sergei ja Julia Skripal, 2018

4. maaliskuuta 2018 entinen venäläisagentti Sergei Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia, 33, löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Englannin Salisburyn kaupungissa.

Aiheuttajaksi paljastui tälläkin kertaa Novitshok-hermomyrkky, jolle altistuivat myös paikallinen poliisi Nick Bailey sekä sivulliset Charlie Rowley ja Dawn Sturgess. Viimeksi mainittu menehtyi oireisiinsa.

Tapausta on tutkinut Suur-Lontoon poliisin terrorisminvastainen yksikkö. Epäiltyjä on ollut kolme, joista jokainen toimi Britanniassa peitenimillä. Poliisin mukaan miehet työskentelivät vakoojina Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle.

Venäjä on kiistänyt olevansa millään tavalla vastuussa myrkytyksestä. Se on myös kieltäytynyt luovuttamasta omia kansalaisiaan ulkomaille. Kaikki epäillyistä pakenivat Venäjälle myrkyttämisen jälkeen.

Britannian tietojen mukaan iskussa käytetty hermomyrkky oli peräisin Venäjän lounaisosissa sijaitsevasta Shihanyn tukikohdasta.

Lue lisää: Britannian poliisi nimesi kolmannen venäläis­miehen epäillyksi ex-vakooja Sergei Skripalin myrkytyksestä

Pjotr Verzilov, 2018

Venäläisen Pussy Riot -protestiryhmän aktivisti Pjotr Verzilov joutui syyskuussa 2018 sairaalaan tehohoitoon outojen oireiden vuoksi. Hän oli aiemmin ollut aktivistitoverinsa ja tyttöystävänsä Veronika Nikulshinan oikeudenkäynnissä, mutta romahti sen jälkeen.

Nikulshina kertoi Verzilovin valittaneen ensin näkönsä sumenevan, sitten hän ei kyennyt enää puhumaan eikä kävelemään. Verzilov lennätettiin myöhemmin Moskovasta hoitoon Saksaan.

Berliiniläisen Charite-sairaalan johtavan lääkärin Kai-Uwe Eckardtin mukaan Verzilov yritettiin myrkyttää tuntemattomilla aineilla. Verzilov syytti myrkytyksestä GRU:ta.

Novaja Gazeta -lehden mukaan Verzilovin oli määrä saada tutkimusraportti kolmen venäläisen toimittajan murhasta Keski-Afrikan tasavallassa samana päivänä, kun hän joutui oletetun myrkytysyrityksen kohteeksi. Toimittajat olivat Keski-Afrikan tasavallassa tutkimassa venäläisen sotilasyrityksen Wagnerin toimintaa.

Lue lisää: Saksalaislääkäri vahvisti epäilykset: Pussy Riot -ryhmän jäsen myrkytettiin – ei hengenvaaraa

Aleksandr Litvinenko, 2006

Aleksandr Litvinenko työskenteli agenttina Venäjän turvallisuuspalvelussa FSB:ssä ja sitä ennen KGB:ssä. Myöhemmin hän loikkasi Britanniaan, jossa hänelle myönnettiin turvapaikka.

Lontoossa hän kuoli vuonna 2006 juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tiedotti syyskuussa 2021 katsovansa, että Venäjän valtio oli vastuussa kuolemasta.

Tuomioistuin katsoi todisteiden osoittavan, että salamurhan tehneet Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun toimivat Venäjän valtion agentteina. Lugovoi ja Kovtun nimettiin salamurhan tekijöiksi jo Britanniassa vuonna 2016 julkaistussa selvityksessä.

Venäjä kiisti EIT:n päätöksen heti tuoreeltaan ja sanoi sitä ”perusteettomaksi”. Litvinenko oli presidentti Vladimir Putinin hallinnon kärkäs arvostelija.

Aleksandr Litvinenkon hauta Lontoossa.

Viktor Jushtshenko, 2004

Presidenttiehdokas Viktor Jushtshenko yritettiin myrkyttää Ukrainassa vuoden 2004 vaalikampanjan aikana, kun hän haastoi silloisen venäläismielisen pääministerin Viktor Janukovitshin.

Julkisuuteen palatessaan hänen kasvoihinsa oli ilmestynyt muutoksia, jotka lääkäreiden mukaan johtuivat lähestulkoon kuolemaan johtaneesta dioksiinimyrkytyksestä.

Lokakuussa 2007 Jushtshenko sanoi tietävänsä tarkalleen, missä, milloin ja kenen toimesta hänet myrkytettiin ja yritettiin raivata kokonaan pois tieltä. Jushtsenkon myrkyttäjää ei ole koskaan virallisesti saatu selville, mutta tässäkin tapauksessa jälkien on arveltu johtavan Moskovaan.

– Minulla on vastaus, mutta en voi sanoa sitä ääneen, Jushtshenko sanoi BBC:lle huhtikuussa 2018.

Viktor Jushtshenko yritettiin myrkyttää kesken presidentinvaalikampanjan.

Anna Politkovskaja, 2004

Venäjän arvostetuimpiin toimittajiin kuulunut Anna Politkovskaja kirjoitti aktiivisesti Tshetshenian toisesta sodasta ja tuli lännessä tunnetuksi venäläisjoukkojen sotarikosten paljastajana. Hän arvosteli kovin sanoin harmaaksi KGB-byrokraatiksi mieltämäänsä Putinia ja varoitti Venäjällä nousevasta autoritaarisuudesta.

Syyskuussa 2004 tshetsheeniterroristit tunkeutuivat Pohjois-Ossetiassa Beslanin kouluun ja ottivat yli tuhat ihmistä panttivangeiksi. Politkovskaja yritti päästä paikalle neuvottelemaan kaappaajien kanssa, mutta alkoi teetä juotuaan voida pahoin ja menetti tajuntansa. Hän syytti myöhemmin Venäjän turvallisuuspalvelua tapahtuneesta.

Kaksi vuotta myöhemmin Politkovskaja murhattiin kotiovelleen Moskovan keskustassa. Murhasta tuomittiin vuonna 2014 elinkautiseen vankeusrangaistukseen kaksi miestä, minkä lisäksi kolme muuta miestä sai lievemmän vankeusrangaistuksen.

Murhan tilaaja ja taustat eivät kuitenkaan ole tähänkään päivään mennessä selvinneet.

Lue lisää: Putinin arvostelijana tunnetuksi tulleen Anna Politkovskajan murhasta tänään 10 vuotta

Toimittaja Anna Politkovskajan murhan tilaaja ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt.

Jo Neuvostoliiton ensimmäisinä vuosina 1920-luvulla bolshevikkihallinto kehitti turvallisuuspalveluilleen kamerana eli kamarina tunnetun myrkytyslaboratorion. Tarkoituksena oli kehittää vaikeasti tunnistettavia myrkytysaineita vihollisia vastaan.

– Niiden (myrkkyjen) piti saada uhrien kuolema tai sairaus vaikuttamaan luonnolliselta tai ainakin aiheuttaa oireita, jotka saisivat lääkärit ja rikosteknikot ymmälleen. Tämän tarkoitukseen Kamera kehitti oman ominaispiirteensä: tunnettujen myrkkyjen sovittamisen luonnollisiin ja vaikeasti jäljitettäviin muotoihin, Neuvostoliiton entinen tiedustelu-upseeri Boris Voldarsky kirjoitti Wall Street Journalissa vuonna 2005.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?