Yhdysvallat lähettää Saksaan tutkanhäirintähävittäjiä sekä laivaston henkilökuntaa

Puolustusministeriön mukaan aluksia ei lähetetä käytettäväksi Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja vastaan, vaan tarkoituksena on parantaa Naton puolustuskykyä sotilasliiton itäisellä laidalla.

Yhdysvallat lähettää Saksaan kuusi elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta EA-18G Growler -hävittäjää. Kuva lentotukialukselta Filippiinienmereltä.

29.3.2022 7:43

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi maanantaina Yhdysvaltain lähettävän Saksaan kuusi laivastonsa tutkahäirintään tarkoitettua ilma-alusta.

Puolustusministeriön edustajan John Kirbyn mukaan ilma-aluksia ei lähetetä käytettäväksi Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja vastaan, vaan tarkoituksena on parantaa Naton puolustuskykyä sotilasliiton itäisellä laidalla.

Kirbyn mukaan EA-18G Growler -aluksia käytetään vihollisen tutkien ja ilmatorjuntajärjestelmien häirintään. Koneiden mukana Saksaan menee myös 240 laivaston edustajaa.

Maanantaina julkaistussa budjettiesityksessä Yhdysvaltain hallinto avasi suunnitelmiaan 6,9 miljardin dollarin suuruisesta tukipaketista, jolla on määrä auttaa Ukrainaa torjumaan Venäjän hyökkäystä sekä tukea sotilasliitto Naton jäsenmaita.

Yhdysvallat on lisännyt Ukrainalle antamaansa tukea sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun lopulla. Ukrainan hallinnon mukaan jopa 10 000 ihmistä olisi saanut surmansa Venäjän hyökkäyksen aikana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Nato-maita lähettämään lisää aseita Ukrainaan. Sotilasliitolta on toivottu muun muassa hävittäjiä, ohjustorjuntajärjestelmiä sekä panssarivaunuja.

Tähän mennessä Yhdysvallat ei ole kuitenkaan suostunut lähettämään Ukrainaan lentokoneita tai muita isoja asejärjestelmiä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, ettei hän halua ylittää rajaa, joka voisi johtaa "kolmanteen maailmansotaan" ydinasevalta Venäjän ja Naton välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?