Biden ei peräänny Putin-kommenteistaan – ”En välitä, mitä hän ajattelee”

Yhdysvaltojen presidentti ei pyytele lausuntojaan anteeksi. Biden ei pelkää kommenttinsa kiristävän jännitteitä USA:n ja Venäjän välillä.

Biden puhui maanantaina Valkoisessa talossa.

29.3.2022 3:56

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kieltäytyy perumasta puheitaan siitä, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin voi enää pysyä vallassa.

Biden kertoi maanantaina ilmaisseensa Varsovan lauantaisella lausahduksellaan henkilökohtaista moraalista raivoaan ja sanoi, ettei aio pyytää sanomisiaan anteeksi.

–  En esitä anteeksipyyntöjä henkilökohtaisista tuntemuksistani, Biden ilmoitti toimittajille Valkoisessa talossa.

Biden tarkensi, ettei kyseessä ollut esitys Yhdysvaltain politiikan muuttamisesta Putinin suhteen. Valkoisesta talosta kiirehdittiin jo lauantaina tarkentamaan, ettei Biden tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä.

– Puhuin venäläisille ihmisille, Biden sanoi.

– Enkä pelkästään venäläisille, vaan koko maailmalle. Se oli vain yksinkertaisen tosiasian toteaminen, että tuollainen käytös on täysin mahdotonta hyväksyä. Täysin mahdotonta.

Biden sanoi maanantaina, ettei pelkää viikonloppuisten sanojensa pahentavan jännitteitä Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

–  En välitä, mitä hän ajattelee. Hän aikoo tehdä, mitä hän aikoo tehdä, Biden sanoi.

– Ihmisten pitäisi ymmärtää, että hän aikoo tehdä, mitä hänen mielestään pitää, piste. Häneen ei vaikuta kukaan muu. Ei valitettavasti edes hänen omat neuvonantajansa.

– Tämä kaveri tanssii oman rumpalinsa tahtiin, ja ajatus siitä, että hän tekisi jotain järkyttävää, koska puutuin siihen, mitä hän on ja mitä hän tekee, ei ole mielestäni rationaalinen.

Biden ei myöskään näe, että hänen Putin-kommenttinsa tai johtajien mielipide-erot siitä heikentäisivät jollakin tapaa Natoa.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti Bidenin kohupuheen jälkeen ”kärjistämästä tilannetta Venäjän kanssa”.

– Nato ei ole koskaan, ei koskaan, koskaan, koskaan ollut niin vahva kuin tänään, Biden julisti.

Biden jätti maanantaisissa puheissaan kuitenkin oven raolleen diplomatian varalta. Hänen mukaansa Putinin kanssa järjestettävään tapaamiseen suostuminen riippuisi siitä "mistä hän (Putin) haluaa puhua".

CNN: Biden pelasi Putinin propagandapussiin

Biden lopetti Puolassa pitämänsä puheen lauantaina lausahdukseen: "Jumalan tähden, se mies (Vladimir Putin) ei voi jatkaa vallassa." Aikaisemmin, tavattuaan ukrainalaispakolaisia Varsovassa, Biden haukkui Putinia "teurastajaksi".

–  Tällaiset lausunnot ovat luonnollisesti hälyttäviä. Tulemme seuraamaan tarkasti Yhdysvaltain presidentin sanomisia, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov maanantaina.

Uutiskanava CNN arvioi maanantaisessa analyysissään Bidenin antaneen viikonlopun tylyillä kommenteillaan propagandalahjan Venäjän hallinnolle. Analyysin mukaan Biden ampui kommenteillaan itseään jalkaan, sillä hän on tehnyt kovasti töitä pitääkseen huomion Ukrainassa, ei Venäjän hallinnossa.

–  Moskovan informaatiokoneisto ei varmasti jätä tilaisuutta käyttämättä esittääkseen sodan venäläisille lännen vihamielisenä hankkeena, jotta he voivat edelleen hämärtää totuutta hyökkäyksestä Ukrainaan, analyysissä sanotaan.

CNN arvioi, että Venäjän hallinto saattaa nyt myös pystyä kääntämään huomion hetkeksi pois kovista pakotteista, joiden länsimaat ovat toivoneet nopeasti lisäävän poliittista painetta Putinille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?