Britannia: Pahamaineinen venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on lähettänyt henkilöstöään Ukrainaan

Wagnerin odotetaan lähettävän taisteluoperaatioihin yli tuhat palkkasotilasta. Britannian puolustusministeriön mukaan maahan lähetettäneen myös yhtiön korkea-arvoisia johtajia.

29.3.2022 1:14

Pahamaineinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group on lähettänyt henkilöstöään itäiseen Ukrainaan, kertoo Britannian puolustusministeriö tuoreessa tilannekatsauksessaan.

Yksityisen venäläisyhtiön odotetaan lähettävän taisteluoperaatioihin yli tuhat palkkasotilasta. Ministeriön mukaan maahan lähetettäneen myös yhtiön korkea-arvoisia johtajia.

Venäjä on kokenut Ukrainassa kovia menetyksiä, ja sen hyökkäyssota on sakannut. Brittiministeriö arvelee Venäjän joutuneen tämän vuoksi priorisoimaan Wagnerin henkilöstön lähettämistä Ukrainaan yhtiön Afrikan ja Syyrian operaatioiden kustannuksella.

Sotilasanalyytikot ja muut viranomaiset ovat viime viikkoina arvioineet, että Venäjän sotilaiden etenemistä Ukrainassa ovat haitanneet erinäiset logistiset haasteet ja muun muassa joukkojen ruokahuolto.

Britannia asetti viime viikolla lisäpakotteita venäläisille sekä venäläisyhtiöille Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi. Pakotelistalla on myös palkkasotilasyhtiö Wagner.

Wagnerin palkkasotilaista Ukrainassa on liikkunut tietoja aiemminkin Venäjän hyökkäyssodan aikana. Maaliskuun alussa esimerkiksi britannialainen Times-lehti kertoi lähteisiinsä viitaten, että kaikkiaan noin muutama tuhat Wagnerin palkkasotilasta olisi siirtynyt Afrikasta Ukrainaan alkuvuoden aikana.

Wagnerin palkkasotilaita on syytetty ihmisoikeusrikoksista

Wagnerin palkkasotilaita epäillään ihmisoikeusrikoksista muun muassa Malissa, Libyassa ja Syyriassa. YK:n viimekesäisessä raportissa puolestaan kerrottiin BBC:n mukaan Keski-Afrikan tasavallassa yli 500 tapauksesta, joissa maan hallituksen joukkojen ja Wagnerin palkkasotilaiden väitettiin raiskanneen, ryöstäneen ja murhanneen aseettomia siviilejä.

Wagner vaikuttaa toimivan hyvin läheisessä yhteistyössä Venäjän hallinnon kanssa.

–  Wagner on keino salata toimintaa ja antaa Venäjän valtiolle mahdollisuus kiistää osallisuutensa, kertoi väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen STT:lle maaliskuun alussa, kun häneltä kysyttiin syitä Wagnerin palkkasotilaiden käyttämiselle.

Tarkkaa tietoa siitä, mikä yhtiön Kremliin yhdistää ei kuitenkaan ole. Wagneriin on kuitenkin yhdistetty muun muassa hyvin lähellä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia oleva venäläisoligarkki Jevgeni Prigozhin.

”Putinin kokki” liikanimelläkin tunnetulla Prigozhinilla on merkittäviä sopimuksia Venäjän puolustusvoimien ruokahuollosta, ja hänen on kerrottu pyörittävän myös niin sanottua Pietarin trollitehdasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?