Asiantuntija: Venäjä uskoo edelleen voittoonsa – ei suunnittele perääntymistä

Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshes uskoo Venäjän jatkavan sotatoimissa viime viikkojen tuhoavalla linjalla. Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta näkee merkkejä neuvotteluhalujen lisääntymisestä.

Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshes uskoo Venäjän jatkavan sotatoimissa viime viikkojen tuhoavalla linjalla. Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta näkee puolestaan merkkejä neuvotteluhalujen lisääntymisestä.

Venäjä uskoo edelleen voittoonsa Ukrainassa eikä ole valmis perääntymään asemistaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes STT:lle.

Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että sotilasoperaation ensimmäinen vaihe on ohi ja maan joukot keskittyvät seuraavaksi Donbasin alueen ”vapauttamiseen” Itä-Ukrainassa. Hyökkäyksiä Ukrainan saarrettuihin kaupunkeihin ei kuitenkaan Venäjän mukaan suljeta pois.

–  Se on tietynlainen todellisuuden tunnustaminen, Moshes arvioi ilmoitusta.

Todellisuus on se, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole sujunut sen toivomalla tavalla, vaan eteneminen takkuaa usealla rintamalla.

Venäjän sanomisiin tulee kuitenkin suhtautua varoen, Moshes painottaa.

– Tilanne taistelukentällä määrittelee suunnitelmat, suunnitelmat eivät määrittele tilannetta taistelukentällä, Moshes tiivistää näkemyksensä.

Onko Venäjä valmis neuvotteluun?

Ukrainan itäosassa sijaitsevan Luhanskin separatistijohtaja sanoi sunnuntaina, että alue voi järjestää kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström näkee Venäjän ja Luhanskin ulostuloissa mahdollisia muutoksen merkkejä.

– Ne voisivat tarkoittaa, että ehkä Venäjä on valmis jossain määrin nyt tulemaan neuvottelupöytään Ukrainan kanssa. Millä ehdoilla ja millä vaatimuksilla, sen tämä viikko toivottavasti tuo esille, Forsström sanoo STT:lle.

Mahdollista siirtymää uuteen vaiheeseen tukee Forsströmin mukaan se, että hän ei usko Venäjän asevoimien pystyvän merkittävästi kohentamaan suorituskykyään.

Venäjän ja Ukrainan on määrä aloittaa alkuviikosta uusi neuvottelukierros. Forsström toivoo neuvotteluista askelia tilanteen rauhoittamiseksi, mutta lopputulosta hän ei halua lähteä ennustamaan.

Ulkopoliittisen instituutin Moshes ei usko, että neuvotteluissa saavutettaisiin mitään merkittävää. Hän arvioi, että maat voisivat korkeintaan päästä sopimukseen pienestä tulitauosta sotavankien ja kuolleiden vaihtamiseksi.

Paine jatkuu Mariupolissa

Moshes arvioi Venäjän toistaiseksi jatkavan parin viime viikon taktiikkaansa: Ukrainan ja sen talouden tuhoamista, suurten kaupunkien uhkaamista ja yhä useampien ihmisten ajamista pakolaisiksi.

Hän ei usko, että Venäjä olisi tässä vaiheessa valmis muuttamaan strategiaansa.

– Uskon, että Kreml ajattelee edelleen voittoa.

Myöskään Forsström ei usko siihen, että Venäjä alkaisi siirrellä joukkojaan esimerkiksi Kiovan tai Tshernihivin suunnalta Donbasiin. Joukot pitäisi siirtää Venäjän kautta, mikä veisi vähintään päiviä, ellei viikkoja.

– Sehän tietysti näyttäytyisi julkisuudessa niin, että Venäjä vetäytyy. Ukraina käyttäisi sen aivan varmasti hyväkseen.

Forsström ja Moshes uskovat molemmat Venäjän jatkavan painetta Mariupolin valtaamiseksi. Kaupungin haltuunotto olisi oleellista, jotta Venäjä saisi muodostettua maayhteyden Krimiltä Itä-Ukrainaan.

Mariupol on myös ollut Ukrainan taloudelle oleellisen tärkeä.

– Ilman Mariupolia Venäjän on mahdotonta esittää minkäänlaisia väitteitä onnistumisesta, Moshes sanoo.

– Toistaiseksi heillä on hallussaan vain yksi suhteellisen suuri kaupunki, Herson. Sekin on paljon pienempi kuin Mariupol.

Forsström arvioi, että Venäjän tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu nyt Mariupolin valtaamisen ja Krimin maayhteyden lisäksi Donbasin alueen vakauttaminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?