Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola kuvaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lauantaista puhetta Varsovassa Puolassa ”jämäkäksi liittokuntaa ja sen tavoitteita kuvaavaksi puheeksi”, joka osin vertautuu John F. Kennedyn ja Ronald Reaganin kuuluisiin puheisiin.
Bidenin aivan puheen lopussa tokaisema lause siitä, että Putin ei voi enää jatkaa vallassa, herätti valtavasti huomiota. Valkoinen talo kiirehti heti oikomaan lausahdusta toteamalla, ettei Biden tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan sanoi sunnuntaina, ettei välejä Venäjän kanssa ”pitäisi kiristää verbaalisesti”.
Yhdysvaltain median mukaan lausahdusta ei ollut alkuperäisessä, kirjoitetussa puheessa, vaan Biden lisäsi sen itse.
– Puhe oli pidetty Puolassa, eli sen loppukaneetti syntyi osin siitä. Varmasti hän oli miettinyt lisäyksensä kirjoitettuun versioon nähden, eli voidaanko oikeasti Putinin hallinnon kanssa neuvotella yhtään mistään. Se oli tavallaan Yhdysvaltain kehotus miettiä, millainen hallinto Venäjällä tällä hetkellä on, Aaltola summaa.
– Ranska haluaa olla neuvotteluväleissä Putinin kanssa, mutta Yhdysvallat ei näissä olosuhteissa sitä halua. On tavallaan kaksi eri näkökulmaa: humanitaarisen hädän lievittäminen versus Ukrainan tukeminen sen torjuntataistelussa. Se kumpaa enemmän painotetaan, näkyy presidenttien puheissa.
Aaltola painottaa, että Bidenin loppukaneetti tuli varmasti suoraan sydämestä. Asiaan vaikutti myös se, että puhe pidettiin sotilasliitto Naton ”etulinjassa” Puolassa.
– Sitäkin kautta siinä tuotiin esille sävyjä, joita Ranskassa tai Saksassa pidettävässä puheessa ei ehkä tuotaisi, Aaltola uskoo.
Biden ei kuitenkaan ole mikään kansainvälisen politiikan untuvikko, joka puhelee, mitä mieleen tulee. Aaltola muistuttaa, että Biden aloitti poliittisen uransa jo vuonna 1972.
– Kyllä se oli historiallinen puhe. Se oli kylmän sodan veteraanin puhe Euroopan vapaudesta ja demokratiasta. Historiahan sen sitten lopullisesti näyttää, miten sota meni, ja mikä Yhdysvaltojen rooli siinä oli.
– Viimeinen lisäys oli hänen harkitsemansa ja juontaa juurensa hänen näkemyksistään. Ja niitähän hän saa puheessaan lausua, koska se on hänen puheensa.