Zelenskyi pyysi länneltä lisää järeämpiä aseita Ukrainan puolustukseen: ”Kuka johtaa euro­atlanttista yhteisöä, onko se edelleen Moskova?”

Ukraina kaipaa lisää hävittäjiä ja panssarivaunuja.

| Päivitetty

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt länneltä lisää panssarivaunuja ja hävittäjiä Ukrainalle, jotta maa voi puolustaa itseään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Asiasta kertovat useat mediat, muun muassa Guardian ja ukrainalaislehti Ukrajinska Pravda.

– Kuka johtaa euroatlanttista yhteisöä? Onko se edelleen Moskova, pelottelun kautta? hän kysyi.

Länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle monia erilaisia aseita. Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee kuitenkin nyt järeämpää kalustoa niin Venäjän ilmasta kuin mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan.

– Ukraina ei voi ampua Venäjän ohjuksia alas konekivääreillä, hän sanoi.

– Mariupolin piiritystä ei saada murrettua ilman riittävää määrää panssarivaunuja ja hävittäjiä. Kaikki Ukrainan puolustajat tietävät sen – tuhannet ihmiset, kaikki ihmiset, jotka kuolevat kaupungin ollessa saarrossa, tietävät sen, hän lisäsi.

Lisää hävittäjiä voi olla mahdollisesti tulossa. Ukraina kertoi lauantaina, että Yhdysvallat ei enää vastusta hävittäjien siirtämistä Puolasta.

– Washingtonin edustajat eivät vastusta lentokoneiden siirtämistä. Meidän ymmärryksemme mukaan pallo on nyt Puolalla. Tulemme ottamaan asian esille keskusteluissamme puolalaisten kollegoidemme kanssa, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi kirjallisissa kommenteissaan uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi aikaisemmin tässä kuussa, että hävittäjien siirtäminen Puolasta Ukrainaan olisi liian riskialtista, koska se veisi sotilasliitto Naton liian lähelle suoraa taistelukosketusta Venäjään.

Puola on ilmoittanut tukevansa suunnitelmaa, jonka mukaan Ukrainaan voitaisiin lähettää neuvostoaikaisia Mig-29-hävittäjiä Saksassa sijaitsevan Rammsteinin lentotukikohdan kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?