Venäjän ex-presidentti Medvedev lyttää Puolan johtajat: ”Kansalaisten edut on uhrattu”

Dmitri Medvedev väittää Puolan johtajien yrittävän unohtaa.

Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev toimii nykyisin turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana.

22.3. 15:22 | Päivitetty 22.3. 16:43

Venäläispoliitikko Dmitri Medvedev lyttää pitkässä Telegram-kirjoituksessaan puolalaiset selän kääntämisestä Venäjälle. Hän väittää, että puolalaiset tahtovat unohtaa, että puna-armeija hääti natsit Puolasta.

Puola on osana Euroopan unionia langettanut kovia pakotteita Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle ja tuominnut hyökkäyksen selväsanaisesti. Puola on tukenut Ukrainaa monin tavoin ja mm. tarjonnut MiG-29-hävittäjiään Ukrainalle. Puolassa on noin kaksi miljoonaa sotaa paennutta ukrainalaista. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vieraili viikko sitten Kiovassa, minkä Medvedev nostaa tekstissään esiin.

Medvedev kirjoittaa Puolan ja Venäjän yhteisestä historiasta ja väittää tavallisten venäläisten kärsivän puolalaispäättäjien Venäjä-linjasta. Hän myös kutsuu Puolaa Yhdysvaltain vasallivaltioksi.

– Nyt Puolan kansalaisten edut on uhrattu näiden lahjattomien poliitikkojen ja heidän valtameren takaa tulevien nukketeatterinjohtajiensa, joilla on selviä merkkejä seniiliydestä, venäläisvihamielisyydelle. Päätös kieltäytyä ostamasta venäläistä kaasua, öljyä ja hiiltä sekä Nord Stream 2:n vastustaminen ovat jo aiheuttaneet vakavaa vahinkoa maan taloudelle. Nyt tilanne vain pahenee, Medvedev kirjoittaa.

Medvedev kirjoittaa myös muun muassa Puolan johtajien kärsivän ”patologiasta russofobiasta” ja kutsuu Puolaa ”poliittisien imbesillien yhteisöksi”.

Medvedev myös moittii Puolaa toisen maailmansodan unohtamisesta, toisin kuin Venäjällä, jossa Medvedevin mukaan ”ei ole tapana vaieta edes synkimmistä hetkistä yhteisessä historiassamme”.

– Ensinnäkin neuvostosotilaat kukistivat fasismin, karkottivat maahantunkeutujat Puolan kaupungeista, estivät Krakovan tuhoamisen sekä vapauttivat Auschwitzin ja Majdanekin (keskitysleiri)vangit.

– Nyt historiaa kirjoitetaan uusiksi, muistomerkkejä tuhotaan ja fasistien miehitystä rinnastetaan avoimesti Neuvostoliittoon. On vaikea kuvitella petollisempaa ja inhottavampaa retoriikkaa, mutta puolalaiset ovat siinä onnistuneet, kirjoittaa Medvedev.

Venäjän ex-presidentti tosin jättää mainitsematta juuri ne Neuvostoliiton synkimmät hetket toisen maailmansodan historiasta. Näitä olivat mm. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton etupiirijako 1939, jonka seurauksena Neuvostoliitto hyökkäsi yhdessä natsien kanssa Puolaan ja valloitti puolet maasta. Sitä seuranneissa joukkomurhissa mm. Katynissä neuvostoliittolaiset teloittivat kymmeniä tuhansia puolalaisia.

Dmitri Medvedev toimii Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana ja johtaa valtapuolue Yhtenäistä Venäjää. Hän oli maan presidenttinä vuodet 2008–2012 Vladimir Putinin kausien välissä. Presidenttikautensa jälkeen Medvedev siirtyi maan pääministerin penkille vuosiksi 2012–2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?