Kremlin mukaan Ukrainan tuleva asema voisi olla Ruotsin ja Itä­vallan kaltainen – asian­tuntija: ”Tässä mielessä Suomi on jo erilainen”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan Suomen liikehdintä Nato-jäsenyyden suhteen voi olla Kremlin lausunnon taustalla.

16.3. 22:31

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona, että Ukrainan kanssa käytävissä neuvotteluissa on esillä ehdotus, jonka mukaan Ukrainan asema muutettaisiin Ruotsin ja Itävallan esimerkin mukaiseksi.

Venäjän mukaan tämä merkitsisi sitä, että Ukraina olisi "neutraali valtio".

Neutraali-sana merkitsee samaa kuin puolueeton. Ruotsi ja Itävalta ovat Suomen tavoin molemmat EU:n mutta eivät Naton jäseniä. Peskov ei kuitenkaan maininnut Suomea esimerkkinä Ukrainan tulevalle asemalle.

Lue lisää: Kremlin tiedottaja: Ukrainan tuleva asema voisi olla Ruotsin ja Itävallan kaltainen – ei maininnut Suomea

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshesin mukaan vastaus siihen, miksi Suomea ei mainittu voi olla hyvin yksinkertainen.

– Ensimmäinen arvaukseni on, että kyseessä oli vahinko, Moshes sanoo.

Hän kuitenkin arvioi, että asia voi liittyä myös Suomessa viime aikoina käytyyn Nato-keskusteluun. Ylen maanantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa kyselyssä 62 prosenttia vastanneista oli Nato-jäsenyyden kannalla.

– Kaikille on ilmiselvää, että suomalainen Nato-keskustelu edistyy todella nopeasti. Tässä mielessä Suomi on jo erilainen kuin Ruotsi ja Itävalta.

Ruotsissa keskustelu Natosta ei ole käynyt yhtä kuumana kuin Suomessa ja Ruotsin kanta Nato-jäsenyyteen on Moshesin mukaan paljon Suomea epävarmempi.

– Suomen esille tuominen ei olisi sopivaa, koska Ukrainalle ei voi sanoa, että Suomen kaltainen tilanne voisi olla mahdollinen, jos Suomi liikkuu kohti Natoa.

Itävallan neutraali asema on perua vuoden 1955 valtiosopimuksesta, jonka allekirjoittivat Itävallan lisäksi maata toisen maailmansodan jälkeen miehittäneiden liittoutuneiden johtajat.

– Se, että Venäjä haluaa Ukrainasta Itävallan kaltaisen puolueettoman maan on ymmärrettävää, koska silloinen Neuvostoliitto oli yksi maista, jotka määrittelivät Itävallan neutraalin aseman, Moshes sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes

Ukraina torjui ehdotuksen heti. Ukrainan mukaan neuvottelujen Venäjän kanssa tulee keskittyä turvatakuisiin.

Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podolyak sanoi, että maan aseman ratkaisumalli voi perustua "vain laillisesti varmennettuihin turvallisuustakuisiin", koska Ukraina on nyt suorassa sotatilassa Venäjän kanssa.

– Ukraina ei ole ainakaan häviämässä sotaa. Tilanne taisteluissa on sellainen, ettei Venäjä voi sanella sopimusta, Moshes toteaa neuvottelutilanteesta.

Moshesin mukaan neuvotteluissa haetaan tällä hetkellä sopimusta lähinnä tulitauosta. Hän kuitenkin toteaa, että jo tulitaukoon pääsemiseksi molempien puolien pitäisi saada neuvotteluissa läpi merkittäviä tavoitteitaan. Rauhansopimuksen Moshes arvioi olevan vielä kaukana.

– Venäjän kanta on hyvin selvä, mutta vaativa, samoin Ukrainan. Sanoisin, että tällä hetkellä tila rauhansopimukselle on hyvin pieni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?