Lentotukialusten ”viimeinen mohikaani” myytiin alle dollarin hintaan

Lentotukialus USS Kitty Hawk vaihtoi omistajaa pilkkahintaan. Jo Vietnamin sodan aikaan käyttöön otettu laiva lähtee nyt viimeiselle matkalleen.

USS Kitty Hawk ehti palvella Yhdysvaltain laivastoa yli 50 vuoden ajan.

16.3.2022 2:41

Massiivinen lentotukialus USS Kitty Hawk oli vuosikymmenten ajan Yhdysvaltain laivaston lippulaivoja, mutta nyt rapistunut kolossi suuntaa viimeiselle matkalleen.

Vietnamin ja Persianlahden sodissa palvellut alus myytiin viime vuonna alle dollarin hintaan teksasilaiselle romuttamolle, jonka tiluksille se nyt suuntaa Washingtonin osavaltion rannikolta.

Alus on mitoiltaan niin suuri, ettei se mahdu kulkemaan Panaman kanavan läpi, joten Kitty Hawk joutuu kiertämään Etelä-Amerikan ympäri matkallaan Meksikonlahdelle. Matkaa kertyy kiertoreitin vuoksi yli 25 000 kilometrin verran.

Vuodesta 1960 asti palvellut Kitty Hawk ehti viettää laivaston käytössä yli 50 vuotta. Palveluksesta se poistui vuonna 2009. Tuolloin se oli viimeinen öljyä ydinvoiman sijaan käyttänyt lentotukialus Yhdysvaltojen laivueessa.

USS Kitty Hawk (taustalla) sekä saman luokan lentotukialus USS Constellation Etelä-Kiinan merellä vuonna 1999.

1970-luvulla Kitty Hawk toimi myös surullisenkuuluisan tapahtuman näyttämönä, kun sen viimeisen Vietnamin sodan aikaisen tehtävän aikana aluksella puhkesi mustien ja valkoisten merimiesten välille väkivaltainen mellakka.

Viimeiset vuotensa Kitty Hawk vietti laajalti Yhdysvaltain Yokosukan sotilastukikohdassa Japanissa. Alusta yritettiin sen eläköitymisen jälkeen muuntaa entisen miehistön toimesta myös museoksi, mutta laivasto torppasi hankkeen vuonna 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?