Ukrainan Käärme­saarelta on saatu ensimmäinen selkeä satelliitti­kuva Venäjän väitetyn tuho­iskun jälkeen – venäläisten kertomus joutuu outoon valoon

Satelliittikuva saattaa venäläisten kertomuksen saaren puolustajien vapaaehtoisesta antautumisesta kyseenalaiseksi.

Satelliittikuvissa selkeästi erottuva Käärmesaaren laituri kuvattuna vuonna 2009.

14.3.2022 10:06

Krimin niemimaalta länteen sijaitsevan Käärmesaaren kohtalo nousi uutisotsikoihin heti Ukrainan sodan alkumetreillä, kun venäläisten väitettiin tuhonneen saaren infrastruktuurin ja tappaneen kaikki merivartioaseman ukrainalaissotilaat. Tilannetta edelsi paljonpuhuttu radiokeskustelu venäläisen meriupseerin ja ukrainalaissotilaan välillä, joka kuului seuraavasti:

– Tämä on Venäjän sota-alus. Ehdotan, että laskette aseenne ja antaudutte, jotta vältetään verenvuotoa ja turhaa mieshukkaa. Muutoin teitä pommitetaan, venäläisupseeri sanoi merivoimien radiokanavalla.

– Venäläinen sota-alus, painu v***uun, kuului ukrainalaissotilaan vastaus.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehti myöntää kaikille kaatuneille postuumin Ukrainan sankarin kunniamerkin ennen kuin medioissa levisi tieto siitä, että Käärmesaaren puolustajat saattavatkin olla venäläisten vankeina Sevastopolissa Krimillä. Venäläiset puolestaan ovat väittäneet, että ukrainalaiset olisivat antautuneet vapaaehtoisesti, eikä saarta olisi tulitettu laisinkaan.

Käärmesaaren laituri kuvattuna vuonna 2009.

Teknologiayhtiö Maxar julkaisi sunnuntaina Käärmesaarelta uusia satelliittikuvia, jotka vaikuttavat tukevan ukrainalaisten kertomaa tarinaa saaren kärsimistä vaurioista venäläistulituksessa. Kuvissa näkyy muun muassa vahingoittuneita punakattoisia rakennuksia sekä saaren lähistölle ankkuroitu venäläinen sotalaiva. Uutiskanava CNN kertoo aluksen olevan Ropucha-luokan maihinnousualus.

Ukrainalaiset raportoivat sodan alkumetreillä, että merivartioaseman rakennusten lisäksi venäläisten iskussa olisivat tuhoutuneet myös saarella sijainneet majakat ja antennit. Ukrainalaiset väittivät, että he olisivat kyenneet vastaamaan venäläisten hyökkäykseen, mutta joutuneet lopulta antautumaan ammusten loputtua.

Käärmesaari on noin 16 hehtaarin kokoinen saari Mustallamerellä, Krimin niemimaan länsipuolella, noin 45 kilometrin päässä mantereesta.

Lue lisää: Ovatko venäläiselle sota­laivalle haistatelleet Käärme­saaren puolustajat sittenkin elossa ja Venäjän sota­vankeina?

Lue lisää: ”Venäläinen sota-alus, painu v***uun” – Ukrainan Käärme­saaren raja­sotilaiden synkkä kohtalo nousi otsikoihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?