Ukrainan ja Venäjän neuvottelijat ilmoittivat sunnuntaina, että neuvottelut maiden välillä ovat edistyneet positiiviseen suuntaan ja asioista on voitu keskustella rakentavasti. Sekä Ukrainan että Venäjän neuvottelijat pitivät mahdollisena, että neuvotteluissa voitaisiin saada aikaan ”molempien osapuolien allekirjoitettava asiakirja” jo muutamassa päivässä.
Lue lisää: Nähdäänkö neuvotteluissa vihdoinkin tulosta? Mahdollisesti, sanovat sekä Ukraina että Venäjä
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro uskoo, että tähän pisteeseen on päästy, sillä molemmille osapuolille neuvottelupöytä on alkanut näyttämään houkuttelevammalta kuin näkymä, mihin sota olisi muutoin johtamassa.
Hän kuvaa esimerkiksi Kiovan tilannetta tällä hetkellä erittäin tukalaksi. Kaupunki on lähes saarrettu ja sen ympärillä on raskas venäläinen sotakalusto. Ukraina on menettänyt sodassa paljon sotilaita sekä siviilejä ja maan infrastruktuuria on tuhottu laajasti.
Myös Venäjä on joutunut tarkastelemaan, mitä se saavuttaa kärsimillään merkittävillä tappiolla ja kuinka paljosta sen pitäisi vielä luopua, jotta se saavuttaisi kaikki tavoitteensa Ukrainassa.
– Molemmat ovat tulleet saumakohtaan, jossa neuvotellaan ennen kuin sodassa otetaan askel hurjempaan suuntaan, Kangaspuro sanoo.
Kangaspuro pitää uskottavana Ukrainan ja Venäjän ulostuloja, joissa maat ovat kertoneet neuvotteluiden edenneen positiiviseen suuntaan. Hän kuitenkin lisää, että sodissa osapuolet välittävät tietoa, johon ei aina voi täysin luottaa.
Hän pitää todennäköisenä, että sopimus maiden välillä olisi mahdollista saada aikaan melko nopeallakin aikataululla, mutta ei usko, että varsinaista rauhaa solmittaisiin vielä muutamassa päivässä.
– Yleensä neuvotellaan alustava sopimus tai ratkaisumalli, jota voi seurata myös tulitauko. Sen aikana voidaan käydä neuvotteluja, joissa rauhansopimus viimeistellään.
Tämä ei vielä takaa, että rauha saataisiin suoraviivaisesti aikaan. Sopimuksen on käytävä vielä molempien maiden presidenttien esikunnissa ja presidentit saattavat tehdä siihen viimeiset kirjaukset.
– Näissä molemmissa pääkaupungeissa tapahtuvissa neuvotteluissa voi tapahtua vielä kaikkea. Mutta jos molempien mielestä sotaa jatkamalla ei enää saavuteta tavoitteita, niin se ei ole kuin sopimisen asia, että rauha saadaan aikaan.
Kangaspuro arvioi, että erityisesti presidentti Volodymyr Zelenskyin viime päivien ulostuloista on luettavissa, että presidentti on alkanut punnita, onko sotiminen hamaan loppuun asti, kuten hän aiemmin kannoissaan esitti, mahdollista saati järkevää.
– Hänen taholtaan on tullut viesti, että hän on valmis neuvotteluihin ja että Venäjän ilmoittamista vaatimuksista olisi mahdollista päästä sopimukseen.
Kangaspuron mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin taholta on tullut viesti, että hän on valmis neuvotteluihin.
Ukraina olisi siis ainakin osin valmis myöntymään Venäjän sille esittämiin ehtoihin.
On mahdotonta tietää, mitä neuvottelupöydissä tarkalleen ottaen keskustellaan. Siksi mahdollisen sopimuksen lopputulosta, jos sellainen ylipäätään syntyy, on vaikea ennustaa. Kangaspuro kuitenkin pitää melko todennäköisenä, että sopimuksessa olisi mukana ainakin kohdat Krimin niemimaasta, Nato-jäsenyydestä ja separatistialueiden kohtalosta.
– Vähintäänkin nämä kolme ovat ilman muuta sopimuksen elementteinä. Miten ne ratkaistaan ja kirjataan sopimuksiin, se jää nähtäväksi.
Hän arvioi, että Ukraina joutuu luultavasti luopumaan Nato-optiostaan ja pysymään muutenkin sotilaallisesti liittoutumattomana. Ukraina joutuu myös melko todennäköisesti hyväksymään sopimuksessa Krimin niemimaan kuulumisen Venäjälle.
”Ukrainan tilanne on kriittinen. Ja jos katsotaan raa’asti sotilaallisen kaluston kannalta, materiaaliylivoima on Venäjän kannalla.
Separatistialueiden ja niiden koon tai niiden hallinnollisten elementtien sopimisesta voi olla Kangaspuron mukaan monta eri skenaariota.
– Joko ne esimerkiksi liitettäisiin Venäjään tai sitten ne pysyisivät Venäjän takaamina ja Ukrainan itsenäisiksi tunnustamina alueina.
Näiden lisäksi sopimuksessa voi olla kohta, jolla turvataan venäläisten taloudelliset intressit Ukrainassa.
Ukraina vaikuttaa Kangaspuron arvioissa sodan häviävältä osapuolelta. Miksi?
– Ukrainan tilanne on kriittinen. Ja jos katsotaan raa’asti sotilaallisen kaluston kannalta, materiaaliylivoima on Venäjän kannalla. Tietenkin nyt on käynnissä nämä vastatoimet ja Venäjällä tapahtuvat protestoinnit -- ei ne taida nyt ehtiä kuitenkaan sodan loppua ratkaisemaan.