Gazpromin johtajien kuolemat ihmetyttävät – kaksi outoa oletettua itsemurhaa luksus­huvila­kylässä Pietarin lähellä

Pietarin lähellä sijaitsevasta Leninskojen – eli suomalaisittain Haapalan – huvilakylästä on löytynyt kuukauden sisällä kuolleena kaksi Gazpromin johtajaa, joiden kuolinsyyksi on kerrottu itsemurha.

”Gazpromin pesäksi” kutsuttu huvilakylä sijaitsee Suomelle kuuluneessa Haapalan kylässä Terijoen ja Pietarin lähellä.

13.3.2022 22:19

Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin kaksi johtajaa on kuollut lyhyen ajan sisällä samassa luksusluokan huvilakylässä Pietarin lähellä.

Entisessä Suomen Haapalan kylässä sijaitsevaa huvilayhteisöä kutsutaan myös nimellä ”Gazpromin pesä”, sillä se on tarkkaan vartioitu ja aidoilla eristetty Gazpromin eliitin oma asuinyhteisö lähellä Terijokea.

Venäjän viranomaiset pitävät molempien johtajien kuolemia itsemurhina ja toisiinsa liittymättöminä tapahtumina, vaikka esimerkiksi Zaks.ru-sivusto ja Novaja gazeta ovat kiinnittäneet huomiota erikoisiin yksityiskohtiin tapahtumissa.

Asian nosti esille myös Saksassa työskentelevä Venäjä-asiantuntija Sergei Sumlennyi.

Helmikuun 25. päivänä Leninskojen huvilakylästä löytyi hirttäytyneenä 61-vuotias Aleksandr Tjuljakov. Hän työskenteli Gazpromin taloushallinnossa yritysturvallisuudesta ja henkilöresursseista vastaavana varajohtajana.

Tjuljakovin ruumis löydettiin huvilan varastorakennuksesta, jonka lattialta löytyi myös hänen kirjoittamakseen oletettu viimeinen viesti. Paperilapun sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Novaja gazetan haastatteleman rikostutkijalähteen mukaan Tjuljakovin kuolinsyyn tutkinta keskeytyi huvilakylässä siihen, kun paikalle tulivat Gazpromin oman turvallisuusyksikön miehet kolmella maastoautolla. He eristivät alueen ja ottivat tapahtuneen selvittelyn hoitaakseen, jolloin poliisit joutuivat poistumaan talolta.

Venäjän mediassa olleiden tietojen mukaan Tjuljakov oli nähty hieman ennen kuolemaansa sellaisessa kunnossa, että hänen arveltiin joutuneen pahoinpidellyksi.

Tammikuun lopulla samasta Leninskojen huvilakylästä oli löytynyt kuolleena 60-vuotias Leonid Shulman, joka toimi kuljetuspalvelujen johtajana Gazprom invest -yhtiössä. Shulmanin ruumis löydettiin hänen huvilansa kylpyhuoneen lattialta ranteet auki viillettynä 29. tammikuuta, kertovat muun muassa 47news ja Zavtra.ru.

Myös Shulmanin jäljiltä löytyi viimeinen viesti, ja siinä perusteltiin elämän päättämistä sietämättömillä kivuilla. Shulman oli loukannut vuodenvaihteessa jalkansa, ja kuolinhetkellä hänen jalassaan oli niin kutsuttu Ilizarovin laite, jolla voidaan pidentää esimerkiksi sääriluuta.

Novaja gazetan mukaan Shulmanin itsemurhassa ihmetyttää muun muassa se, että vauraana Gazpromin johtajana hän olisi varmasti pystynyt varmistamaan itselleen hyvän hoidon ja esimerkiksi tehokkaan kivunlievityksen jalkavammasta huolimatta.

Tiedossa on, että Gazprom oli suorittanut vuoden 2021 lopussa sisäisen tarkastuksen tytäryhtiöönsä, jossa Shulman työskenteli. Epäilyjen mukaan yhtiön autoille oli tehty perusteettoman kalliita remontteja.

2010-luvulla Shulman ja Tjuljakov työskentelivät yhtä aikaa samassa Gazpromin tytäryhtiössä Gazprom Transgazissa.

Alla on 47news-sivuston kuvaamia videoita Gazpromin johtajien huvilakylästä Leninskojesta vuodelta 2019.

47news-sivuston mukaan Leninskojen huvilayhteisö on perustettu yli neljän hehtaarin suuruiselle maa-alueelle, jonka omistajaksi paljastui vain 14-vuotias Mihail Aleksejevitsh Miller vuonna 2010.

Gazprom-konsernin toimitusjohtajalla Aleksei Millerillä tiedetään olevan Mihail-niminen poika, jonka ikä täsmää kyseiseen tontinomistajaan. Hän on nykyisin 25-vuotias. Huvilayhteisön taloista muutama on niin ikään Mihail Millerin omistuksessa julkisten kiinteistötietojen mukaan.

Gazprom on rakentanut Pietariin valtavan tornitalon pääkonttorikseen. Lahta-keskus sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Leninskojen huvilakylästä Suomenlahden rannalla. Nord Streamin kaasuputken jo käytössä oleva ykkösputki lähtee puolestaan kohti Saksaa Viipurin läheltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?