Nähdäänkö neuvotteluissa vihdoinkin tulosta? Mahdollisesti, sanovat sekä Ukraina että Venäjä

Venäjän ja Ukrainan neuvottelijat kertovat, että maiden välisissä neuvotteluissa on tapahtunut muutos aiempaa rakentavampaan suuntaan. Jonkinlainen sopimus saattaisi olla mahdollinen jo ”muutaman päivän päästä”.

Arkistokuvaa presidenteistä, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

13.3. 18:56

Venäjän ja Ukrainan neuvottelijat ovat kertoneet, että maiden väliset neuvottelut ovat muuttuneet aiempaa rakentavammiksi. Niissä on nähty myös kehitystä siihen suuntaan, että maiden välille voisi syntyä jonkinlainen sopimus jo muutaman päivän sisällä, kertoo Reuters.

Ukraina on jo aiemmin kertonut olevansa valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, mutta sanonut myös, että se ei aio antautua tai suostua Venäjän uhkavaatimuksiin.

– Emme luovu mistään periaatteistamme. Venäjä ymmärtää tämän nyt, ja Venäjä on jo alkanut puhua rakentavasti. Uskon, että saavutamme joitakin tuloksia kirjaimellisesti muutamassa päivässä, Ukrainan neuvottelija ja presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak sanoi verkossa julkaistulla videolla.

Ukrainan neuvottelija ja presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak.

Myös venäläisneuvottelija Leonid Slutskyn mukaan neuvotteluissa voisi tapahtua edistystä jo lähipäivinä. Hän sanoi RIA uutistoimistolle antamassaan kommentissa, että neuvottelut voisivat edistyä "molempien osapuolien yhteiseksi kannaksi, allekirjoitettavaksi asiakirjaksi". Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitä asiakirja voisi pitää sisällään.

Venäläisneuvottelija Leonid Slutsky.

Perjantaina Vladimir Putininkin totesi, että neuvotteluissa oli tapahtunut "myönteisiä muutoksia". Hän ei tarkentanut, mitä muutokset tarkalleen ottaen olivat. Lauantaina Kreml kertoi, että Venäjän ja Ukrainan viranomaisten väliset keskustelut ovat jatkuneet "videomuodossa".

Myös Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman kertoi sunnuntaina Fox Newsille, että Venäjä on antanut merkkejä siitä, että se saattaisi olla halukas käymään asiallisia neuvotteluja Ukrainasta.

Sherman uskoo, että länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet alkavat mahdollisesti nyt näkyä. Hän sanoo, että Yhdysvallat on asettanut Putinille ”todella kovia paineita”, jotta hän suostuu tulitaukoon ja mahdollistaisi humanitaaristen käytävien avaamisen siviileille.

– Paineilla alkaa olla jonkin verran vaikutusta. Näemme joitakin merkkejä todellisista, vakavista neuvotteluista. Mutta minun on sanottava.. toistaiseksi näyttää siltä, ​​että Putin aikoo tuhota Ukrainan, Sherman sanoi haastattelussa.

Venäjän ja Ukrainan ulkoministerien välinen tapaaminen viime torstaina ei johtanut minkäänlaisiin sopimuksiin. Analyytikot ovat kuitenkin arvioineet, että jo sillä, että ulkoministerit tapasivat, on ollut myönteinen sanoma, sillä se on jättänyt oven avoimeksi seuraavia neuvotteluja varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?