Kuvat paljastavat Mariupolin tuhon – katso, miltä kaupunki näytti ennen ja millainen näky on nyt

Ankarasti pommitettu ja kovia tuhoja kärsinyt Mariupol on aiemmin tunnettu yli 400 000 asukkaan teollisuus- ja satamakaupunkina.

17.3.2022 21:17 | Päivitetty 17.4.2022 12:52

Taistelut strategisesti tärkeästä Mariupolin satamakaupungista ovat jatkuneet käytännössä sodan alusta saakka. Kaupungin tilanne kiristyi pian epätoivoiseksi, kun Venäjä piiritti kaupungin. Venäjälle Mariupolin valtaaminen on ollut tärkeää, koska se on halunnut luoda reitin oman alueensa ja Krimin välille.

Venäjä on kehottanut Mariupolissa vielä taistelevia ukrainalaisia antautumaan sunnuntai-iltapäivään mennessä. Toistaiseksi Ukrainan viranomaiset eivät ole tarttuneet tarjoukseen. Venäjä on väittänyt saaneensa kaupungin hallintaansa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Mariupolin tilannetta epäinhimilliseksi. Zelenskyi sanoi lauantaina CNN:n mukaan, että hänen hallintonsa on yrittänyt neuvotella kaikkia diplomaattisia ja sotilaallisia kanavia pitkin, jotta viikkoja kestänyt piiritys päättyisi. Ukrainan presidentin mukaan neuvotteluista saattaa tulla mahdottomia, jos uusia Venäjän sotarikoksia paljastuu.

Zelenskyin mukaan rauhanneuvottelut päättyvät, jos Venäjä tappaa Mariupolia puolustavat viimeiset ukrainalaissotilaat.

Mariupolin kaupungin humanitaarista kriisiä ja siviilien tilannetta Venäjän hyökkäyksen alla on kuvattu katastrofaaliseksi.

Monet Mariupolin asukkaista ovat olleet jo yli kuukauden ilman sähköä, lämpöä, vettä, ruokaa tai lääkintätarvikkeita. Viranomaiset ovat joutuneet hautaamaan kuolleita joukkohautaan.

Piirityksen aikana tuhannet siviilit ovat kuolleet. Kaupunkiin loukkuun jääneet ovat joutuneet taistelemaan selviytyäkseen venäläisten armottomien pommitusten keskellä. Kaupunki on raunioina ja ihmiset ovat piiloutuneet kellareihin.

Venäjä on iskenyt hyökkäyssotansa alusta lähtien useisiin siviilikohteisiin – kuten sairaaloihin. Tuhannet ovat paenneet kaupungista, mutta Venäjän syytetään yrittäneen estää evakuointeja, jotta sen sotarikokset Mariupolissa eivät paljastuisi.

Ennen Venäjän hyökkäystä yli 400 000 asukkaan Mariupol tunnettiin teollisuuskaupunkina. Britannica-tietosanakirjan mukaan Mariupolin vientituotteisiin ovat kuuluneet hiili, teräs, koneet ja vilja.

Myös satamastaan tunnettu kaupunki on aikaisemmin toiminut kalastuslaivaston keskuspaikkana. Mariupolin teollisuudenaloihin ovat perinteisesti kuuluneet laivojen korjaaminen, kalan purkittaminen ja myllyteollisuus.

Ilta-Sanomat koosti kuvia Mariupolista ennen ja jälkeen Venäjän hyökkäyksen. Kuvat eivät ole samoista paikoista.

Ennen:

Kuva Mariupolista keväällä 2021.

Mariupol sijaitsee Asovanmeren rannalla.

Nuoria viettämässä kesäpäivää elokuussa 2019.

Mariupolissa asui ennen Venäjän hyökkäystä yli 400 000 asukasta.

Mariupol tunnetaan teollisuus- ja satamakaupunkina.

Mariupolin draamateatteri helmikuun alussa.

Jälkeen:

Rikki repeytynyt Ukrainan lippu liehui pommitetun kerrostalon edustalla.

Tuhoutunut asuinrakennus tallentui drone-kuvaan huhtikuussa.

Lapsi istui rattaissaan tuhoutuneen kauppakeskuksen edustalla.

Naiset kävelivät sodassa vaurioituneen, hylätyn kioskin ohi.

Vaurioitunut Iljitshin terästehdas kuvattuna 15. huhtikuuta.

Mariupolin kulttuuritalo on kärsinyt pahoin. Kuva on otettu 15. huhtikuuta 2022.

Pommi on repinyt kerrostalon rikki.

Venäjän sotajoukot Mariupoliin johtavalla tiellä 15. huhtikuuta.

Venäjän armeijan tshetsheenisotilaita kävelyllä tuhoutuneessa Mariupolissa 15. huhtikuuta.

Poika ajoi potkulaudalla tuhoutuneen kerrostalon lähellä 14. huhtikuuta.

Mies käveli raunioituneiden kioskien ohi 14. huhtikuuta.

Venäjä teki 9. maaliskuuta ilmaiskun mariupolilaiseen äitiys- ja lastensairaalaan.

Venäjän ohjusiskun aiheuttamia tuhoja 10. maaliskuuta.

Satelliittikuva mariupolilaisesta sairaalasta Venäjän maaliskuisen iskun jälkeen.

Maaliskuussa pommitettuun teatteriin oli hakeutunut suojaan useita satoja ihmisiä.

Piirityksen aikana Venäjä on iskenyt paitsi Mariupolin äitiys- ja lastensairaalaan, myös teatteriin, jonne oli hakeutunut suojaan yli tuhat ihmistä. Teatterissa oli myös lapsia. Sana ”lapsia” oli kirjoitettu suurin kirjaimin venäjäksi molemmille puolille teatteria ennen pommitusta.

Uimahallia oli käytetty niin ikään siviilien suojana. Iskun jälkeen pelastushenkilöstö yritti saada raskaana olevia naisia turvaan raunioista.

Maxar-teknologiayhtiön satelliittikuvista selviää, että Venäjän iskut ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja Mariupolin infrastruktuuriin ja kaupungin ympäristöön. Muun muassa asuinrakennuksia, tornitaloja, elintarvikeliikkeitä ja kauppakeskuksia on Maxarin kuvien mukaan vaurioitunut.

Venäjän mukaan Mariupolin lopullinen valtaaminen on lähellä. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan kaupunki olisi tyhjennetty lähes täysin Ukrainan puolella taistelevista joukosta ja viimeiset taistelijat ovat jääneet Venäjän saartamaan Azovstalin metallitehtaaseen.

Jos Venäjä saa sataman hallintaansa, Mariupol olisi ensimmäinen Venäjän valtaama suuri ukrainalainen kaupunki sodan alun jälkeen. On epäselvää, kuinka monta sotilasta terästehtaalla vielä on. Alueelta otetuissa satelliittikuvissa näkyy savua ja tulta. Alueen alla on tunneleiden verkosto.

Kaupunki ei ole ensimmäistä kertaa venäläisten hyökkäyksen kohteena. Vuonna 2014 Venäjä irrotti Krimin niemimaan Ukrainasta ja liitti sen itseensä. Venäjänmieliset joukot hyökkäsivät toistuvasti Mariupoliin kevään ja kesän aikana, mutta Ukrainan joukot lopulta voittivat.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan uusin tiedoin ja kuvin 17.4.2022.

Lue lisää: Mariupolin puolustus murtumassa – ”Tämän päivän taistelu jäänee viimeiseksi”

Lue lisää: Ukrainan rikkain mies lupaa rakentaa Mariupolin uudelleen

Lue lisää: Pastori majoitti kotiinsa Mariupolin pakolaisia: ”Se on ollut pahempaa kuin helvetissä”

Lue lisää: Tutkija arvioi Mariupolin kaatuvan hetkenä minä hyvänsä – Ukrainan eliittijoukot joutumassa tiukkaan paikkaan

Lue lisää: Satelliitti­kuva näyttää ”lapsia”-tekstit Mariupolin teatterin ympärillä – Venäjä iski silti

Lue lisää: Ukrainan Zelenskyi: Venäjän ilmaisku lasten­sairaalaan Mariupolissa oli sota­rikos

Lue lisää: Mariupolin tilanne on katastrofaalinen: asukkaita neuvottu jättämään ruumiit kaduille – ”Tämä on tapahtumassa modernissa Euroopassa”

Lue lisää: Ainakin kolme ihmistä kuollut lastensairaalaan kohdistu­neessa ilmaiskussa Mariupolissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?