Tämä on Ukrainan tilanne kello 13.30

Useita ihmisiä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut Venäjän iskussa sotilastukikohtaan Lvivin kaupungin lähellä Länsi-Ukrainassa.

Nainen seisoo tuhoutuneen sairaalan pihalla Donetskissa 12. maaliskuuta.

13.3.2022 8:18 | Päivitetty 13.3.2022 13:30
  • Venäjä iski sotilastukikohtaan Lvivin lähellä Länsi-Ukrainassa: Ukrainan mukaan 35 ihmistä on kuollut ja lukuisia haavoittunut.

  • NYT: Pakolaisia täynnä ollut juna joutui tulituksen kohteeksi Itä-Ukrainassa.

  • Venäjän joukot yrittävät piirittää Ukrainan joukot maan itäosissa.

  • Stoltenberg: Venäjä saattaa käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa

  • 13 000 ukrainalaista evakuoitiin lauantaina humanitaarisia käytäviä pitkin.

  • Zelenskyi: humanitaarista apua tulossa Mariupoliin sunnuntai-iltapäivänä.

  • IAEA: Venäjä suunnittelee ottavansa Zaporizzjan ydinvoimalan lopullisesti haltuunsa.

  • Ukraina sanoo Venäjän suunnittelevan kansanäänestystä Ukrainassa ensimmäisenä venäläisvallan alle jääneeseen Hersoniin.

Venäjä hyökkäsi sotilastukikohtaan Puolan rajan tuntumassa lähellä Lviviä. Lvivin alueen kuvernööri kertoo 35 ihmisen kuolleen. Eräs ambulanssin työntekijä arvioi New York Timesille, että loukkaantuneita olisi jopa noin 300. Ukrainan puolustusministerin mukaan tukikohdassa työskentelee ulkomaisia sotilaskouluttajia. Heti ei kuitenkaan ollut selvää, olivatko nämä paikalla tukikohdassa, kun sinne hyökättiin tai onko heitä uhrien joukossa.

Pakolaisia täynnä ollut juna joutui tulituksen kohteeksi Itä-Ukrainassa, kertoo New York Times. Hyökkäyksessä kuoli konduktööri, kertoi Ukrainan kansallinen rautatieyhtiö lausunnossaan lehden mukaan. Yhtiö yrittää lähettää toisen junan evakuoimaan miehistön ja matkustajat, joiden joukossa on noin 100 lasta.

Venäjän joukot yrittävät piirittää Ukrainan joukot maan itäosissa. Venäjän joukot etenevät pohjoisesta Harkovasta ja etelästä Mariupolista, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä. Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot, jotka hyökkäävät Krimin niemimaan suunnasta, yrittävät päästä Mykolajivin kaupungin ohi ja liikkua kohti Odessaa maata pitkin.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut, että Venäjä saattaa käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa, ja että tällaisen aseen käyttäminen olisi sotarikos, brittilehti The Guardian kertoo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Stoltenberg kertoi saksalaislehti Welt am Sonntagille, että Kreml keksii valheellisia tekosyitä oikeuttaakseen kemiallisten aseiden mahdollisen käytön.

Stoltenberg lisäsi, että vaikka ukrainalaiset ovat vastustaneet Venäjän hyökkäystä rohkeasti, ovat tulevat päivät todennäköisesti vielä raskaampia.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan noin 13 000 ukrainalaista evakuoitiin lauantaina humanitaarisia käytäviä pitkin, kertovat Ukrinform ja BBC.

Vereshtshukin mukaan piiritetystä Mariupolin satamakaupungista evakuointeja ei onnistuttu tekemään. Valtaosa eli noin 8 000 lauantaina evakuoiduista ihmisistä evakuoitiin Sumyn alueelta.

Vereshtshuk sanoo, että sunnuntaina on tarkoitus jatkaa ukrainalaiskaupunkien evakuointiyrityksiä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videopuheessaan, että Mariupoliin on tulossa humanitaarista apua sunnuntai-iltapäivänä. Presidentti sanoi, että eilen Mariupoliin lähtenyt avustussaattue joutui jäämään yöksi Bedjanskiin reitin hankaluuden vuoksi.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiedottaa saaneensa Ukrainan viranomaisilta tiedon, että Venäjä pyrkisi ottamaan Zaporizzjan ydinvoimalan pysyvästi haltuunsa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on kiistänyt väitteet. IAEA:n tietojen mukaan ydinvoimalan alueella on täyspäiväisesti noin 400 venäläissotilasta.

Ukraina tiedotti IAEA:lle aiemmin, että Venäjä otti haltuunsa Ukrainan suurimman ydinvoimalan 4. maaliskuuta. Voimalan työntekijät ovat jatkaneet työskentelyään voimalassa. Ukrainan mukaan ylin johto on kuitenkin venäläisten hallussa.

Lisäksi IAEA tiedotti, että Tshernobylin ydinvoimalan vahingoittuneiden voimalinjojen korjaustyöt jatkuvat, ja että dieselgeneraattorit tarjoavat varavirtaa voimalan turvallisuuden kannalta tärkeille järjestelmille.

Ukrainan viranomaiset syyttivät Venäjää lauantaina tekaistun kansanäänestyksen järjestämisestä Hersonin kaupungissa Venäjä-mielisen ”kansantasavallan” luomiseksi. Asiasta uutisoi STT.

Hersonin kaupunki oli ensimmäinen, joka jäi venäläisvallan alle Venäjän aloitettua hyökkäyksensä. Venäjän joukot saivat 290 000 asukkaan kaupungin haltuunsa kolmepäiväisen saarron jälkeen.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba twiittasi asiasta lauantaina sanoen, että koska Venäjälle ei ole lainkaan tukea, äänestys olisi täysin lavastettu. Hän vaatii vakavia sanktioita Venäjää vastaan, jos maa edistää suunnitelmaansa.

Ulkoministeri vertasi Hersonia vuoden 2014 Krimin valtaukseen ja kutsui suunnitelmaa saman käsikirjoituksen mukaiseksi. Tuolloin Venäjä järjesti kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä sijoitettuaan joukkojaan alueelle.

Ukrainan oikeusasiamies Lyudmyla Denisova kirjoitti Telegramissa, että Venäjän joukot ovat soittaneet aluehallinnon päättäjille ja käskeneet äänestää suunnitelman puolesta. Denisovan mukaan kansanäänestys olisi joka tapauksessa laiton miehitetyllä alueella, sillä Ukrainan lain mukaan aluekiistat voidaan ratkaista vain kansallisella äänestyksellä.

Ukrainan ulkoministerin mukaan venäläisjoukot ovat pidättäneet Dniprorudnen kaupungin pormestarin Jevhen Matvejevin. Kaupunki sijaitsee Etelä-Ukrainassa Zaporizzian alueella. Dymtro Kuleba sanoi, että Venäjän joukot ovat "siepanneet" Matvejevin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?