Britannia alkaa maksamaan kansalaisilleen ukrainalaisten majoittamisesta

Huonetta tai asuntoa tarjoavien täytyy osoittaa, että majoitus on standardien mukainen.

Mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina pääministerin virka-asunnon edustalle osoittamaan tukeaan Ukrainalle.

13.3.2022 5:41

Britannia alkaa maksamaan kansalaisilleen ukrainalaispakolaisten majoittamisesta, uutistoimisto Reuters kertoo. Uusi järjestelmä nimeltä ”koteja Ukrainalle” antaa ukrainalaisten sotaa pakenevien ihmisten tulla Britanniaan, vaikka heillä ei olisi perhesiteitä maahan, hallitus sanoi sunnuntaina.

Valtio maksaa vähintään kuusi kuukautta ukrainalaisia majoittaville 350 puntaa (noin 418 euroa) kuukaudessa.

Pääministeri Boris Johnson on pyrkinyt esittämään Britannian eräänlaisena Venäjän hyökkäystä seuranneiden vastatoimien johtajana. Hänen hallintonsa on kuitenkin saanut kritiikkiä pakolaisten vastaanottamisen viivästymisestä.

Kaikkien suurimpien poliittisten puolueiden lainsäätäjät ovat kyseenalaistaneet Britannian hallituksen vaatimuksen, jonka mukaan ukrainalaisten tulee hakea viisumit ja käydä terveystarkastuksessa ennen maahan saapumista.

Puolueiden mukaan hallitus asettaa tällaisella toiminnalla byrokratian etusijalle sotaa pakenevien hyvinvoinnin sijaan.

Uuden järjestelmän myötä kansalaisten, hyväntekeväisyysjärjestöjen, yritysten ja paikallisten yhteisöjen pitäisi pystyä tarjoamaan majoitusta järjestelmän verkkosivujen kautta ensi viikon loppuun mennessä.

– Britannia seisoo Ukrainan takana heidän synkimpänä hetkenään, ja Britannian kansa ymmärtää tarpeen saada mahdollisimman monet ihmiset turvaan niin nopeasti kuin mahdollista, lausunnossa sanottiin.

Huonetta tai asuntoa tarjoavien täytyy osoittaa, että majoitus on standardien mukainen. Majoitusta tarjoavan on myös mahdollisesti käytävä läpi rikosrekisteritarkastus.

Ukrainasta on tähän mennessä paennut noin kaksi miljoonaa ihmistä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on arvioinut, että määrä voi nousta yli neljään miljoonaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?