Venäjän televisiossa vierailleet alkoivat kritisoida Ukrainan sotaa kesken ohjelman

Yksi venäläisen tv-ohjelman vieraista vertasi Ukrainaa Afganistaniin ja sanoi Ukrainan sodan olevan pahempi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt kriittikkiä jo propagandastaan tunnetun Venäjän valtion television ohjelmassakin. Kuvassa venäläispanssari Volnovahan kaupungissa Ukrainassa perjantaina.

11.3. 23:42 | Päivitetty 12.3. 7:25

Venäjän valtiollisen television lähetyksessä kritisoitiin Ukrainan sotaa ja toivottiin Vladimir Putinin lopettavan sodan, kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.

Putinin kannattajana tunnettu, Venäjän vaikutusvaltaisimpiin propagandavaikuttajiin kuuluva tv-toimittaja Vladimir Solovjov joutui keskeyttämään vieraidensa puheenvuoroja ohjelmassaan Rossija 1- kanavalla, kun nämä kritisoivat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Ohjelmassa vieraana ollut elokuvaohjaaja Karen Sahnazarov sanoi Telegraphin mukaan, että konflikti Ukrainassa uhkaa eristää Venäjän.

– Minun on vaikea kuvitella kaupunkien kuten Kiovan valtausta. En voi kuvitella, miltä se näyttäisi, hän myös sanoi.

Sahnazarov myös vaati sodan lopettamista.

– Jos tämä tilanne alkaa muuttua täydeksi humanitaariseksi katastrofiksi, jopa lähimmät liittolaisemme kuten Kiina ja Intia joutuvat ottamaan meihin etäisyyttä, hän sanoi Telegraphin mukaan.

Elokuvaohjaajan mukaan ”operaation” lopettaminen Ukrainassa vakaannuttaisi tilannetta Venäjällä.

– Tarvitsemmeko toisen Afganistanin, mutta vielä pahemman, kysyi toinen ohjelman vieras, poliitikko Semyon Bagdasarov.

Bagdasarov vertasi Ukrainaa Afganistaniin ja sanoi, että Ukrainassa on ”enemmän ihmisiä ja he ovat parempia aseenkäsittelyssä”.

– Emme tarvitse tätä. Riittää jo, hän sanoi.

Ärsyyntyneen oloinen Solovjov keskeytti Bagdasarovin kesken tämän puheenvuoron.

Ukrainan sotaa kritisoitiin Telegraphin mukaan myös Venäjän puolustusministeriön kanavalla Zvezdalla. Venäjän armeijan upseeri kertoi kanavalla, kuinka venäläissotilaita kuolee Ukrainassa.

– Miehiämme Donetksissa ja Luhanskissa sekä erikoisoperaatiojoukkojamme kuolee, sotilas ehti sanoa, ennen kuin haastattelija käski häntä keskeyttämään.

– Nuorukaisiamme kuolee silti, sotilas kuitenkin jatkoi.

Telegraphin mukaan haastattelija käveli sotilaan luokse ja käski häntä lopettamaan. Sen jälkeen haastattelija ylisti Venäjän armeijaa.

Median toiminta Venäjällä on ajettu ahtaalle. Venäjän duuma hyväksyi 4. maaliskuuta lain, jonka mukaan ”valheellisen tiedon” levittämisestä Venäjän armeijasta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta.

Venäjä on myös rajoittanut pääsyä useille uutiskanaville, kuten venäjänkielisen BBC:n sivuille.

Sodan alettua useita venäläisiä riippumattomia medioita,kuten radiokanava Eho Moskvy on lakkautettu. Venäjän valtion ohjauksessa toimiva media taas ovat lisänneet Kremlin propagandaa lähetyksissään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?