Ainakin kolme ihmistä kuoli Venäjän ilmaiskussa äitiys- ja lastensairaalaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa, paikallisviranomaiset kertovat. Viranomaistietojen mukaan yksi iskussa kuolleista on lapsi.
Aiempien viranomaistietojen mukaan sairaalaiskussa haavoittui ainakin 17 ihmistä.
Venäjän isku on tuomittu laajasti kansainvälisesti.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän ilmaisku äitiys- ja lastensairaalaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa oli sotarikos. Viranomaisten jakamien videoiden perusteella ilmaisku särki ikkunoita, repi osan seinistä ja sytytti parkkipaikalla olleet autot tuleen.
Ukrainan viranomaiset julkaisivat kuvia Mariupolin keskiviikkona tuhoutuneesta lastensairaalasta.
– Me emme ole tehneet, emmekä ikinä tekisi mitään tämän sotarikoksen kaltaista missään kaupungeissa Donetskin tai Luhanskin alueilla, tai millään muillakaan alueilla... koska me olemme ihmisiä. Mutta oletteko te, Zelenskyi kysyi vaihtaen venäjäksi viestiään alleviivatakseen.
– Millainen maa on Venäjä, kun se pelkää sairaaloita ja äitiysosastoja ja tuhoaa ne, hän tiedusteli lisäksi.
Presidentin mukaan sairaalassa olleet olivat alkaneet piiloutua etukäteen kuultuaan ilmasireenin.
Etsinnät raunioissa jatkuvat
Vahvistamattomien tietojen mukaan raunioissa olisi loukussa naisia, mahdollisesti myös lapsia. Zelenskyin mukaan etsinnät raunioiden keskellä jatkuvat.
– Emme ymmärrä, miten nykypäivänä on mahdollista pommittaa lastensairaalaa, Mariupolin varapormestari Serhiy Orlov päivitteli Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.
– Ihmiset eivät voi uskoa sitä todeksi, hän jatkoi.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan etsinnät raunioiden keskellä jatkuvat. Mariupolin lastensairaalan sisätiloja iskun jälkeen uutistoimisto Reutersin välittämässä kuvassa.
Uutiskanava CNN:n mukaan Zelenskyi kuvailee ilmaiskun olevan "todiste ukrainalaisten kansanmurhasta". Presidentti listasi sairaaloiden, koulujen ja kirkkojen tulleen muun muassa tuhotuksi, puhumattakaan menetetyistä hengistä.
– Isku äitiyssairaalaan on viimeinen todiste, todiste siitä, että ukrainalaisten kansanmurha on käynnissä, Zelenskyi summasi.
– Eurooppalaiset! Ukrainalaiset! Mariupolin kansalaiset! Tänään meidän täytyy yhdistyneenä tuomita tämä Venäjän sotarikos, jossa heijastuu kaikki se pahuus, mitä venäläiset miehittäjät toivat maahamme, presidentti peräänkuulutti.
Lääkärijärjestö: sairaanhoidon riistäminen sodan oikeussääntöjen vastaista
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mukaan Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee. Hakeutuminen sairaanhoitoon on muuttunut kaupungissa yhä vaikeammaksi. Erityisen vaikeaa se on odottaville äideille ja liikuntarajoitteisille ikääntyneille ihmisille.
Järjestö vaatii, että ihmisten oikeus saada sairaanhoitoa ja päästä turvaan on taattava. Järjestön mukaan on välttämätöntä, että sairaanhoidon laitokset säästetään hyökkäyksiltä.
– Kaupungissa, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on lähellä romahdusta, ihmisille välttämättömän sairaanhoidon riistäminen on sodan oikeussääntöjen vastaista, sanoo Linda Konate, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen-toimiston toiminnanjohtaja tiedotteessa.
YK ja länsimaat tuomitsivat iskun
Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Ukrainan "nationalistiset pataljoonat" käyttivät sairaalaa tuliasemanaan sen jälkeen, kun olivat siirtäneet potilaat ja henkilökunnan muualle. Hän ei kiistänyt ilmaiskua.
Mariupolin rannikkokaupunki on ollut kovien pommitusten kohteena. Keskiviikkona julkaistussa kuvassa näkyy pommitettu ruokakauppa ja ostoskeskus.
Yhdysvallat arvosteli keskiviikkona kovin sanoin Venäjän "barbaarista" voimankäyttöä. Valkoisen talon lehdistöedustaja Jen Psaki sanoi olevansa järkyttynyt sotilasvoiman käytöstä viattomia siviilejä vastaan suvereenissa valtiossa
YK:n edustaja tuomitsi iskun niin ikään, ja sanoi, ettei minkään avustustyöhön tai terveydenhuoltoon liittyvän rakennuksen pitäisi koskaan joutua tulituksen kohteeksi.
Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi pitävänsä iskua "täysin moraalittomana".
Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko sanoi keskiviikkona, että Mariupolin kaupungin yhdeksän päivää kestäneen piirityksen aikana Mariupolissa on kuollut yhteensä 1 207 siviiliä.
Piiritetyistä kaupungeista evakuoitiin 35 000 siviiliä
Siviilien evakuoinnit Ukrainassa epäonnistuivat länsimaisten lähteiden mukaan keskiviikkona ainakin osittain. Tilanne oli pahin Mariupolissa, missä jatkuva kranaattituli esti humanitaaristen käytävien käytön. Kaupungissa on piiritettynä vajaat 400 000 ihmistä.
Venäjä ja Ukraina olivat aikaisemmin sopineet keskiviikoksi 12 tunnin tulitauosta evakuointialueille sekä kuudesta humanitaarisesta käytävästä siviilien evakuoimista varten.
Presidentti Zelenskyi kertoi myöhään keskiviikkona, että siviilejä oli saatu evakuoitua kolmen humanitaarisen käytävän avulla. Siviilejä oli päässyt poistumaan Sumyn kaupungista Koillis-Ukrainassa ja Energodarista maan eteläosassa sekä pääkaupunkia Kiovaa ympäröiviltä alueilta.
Zelenskyin mukaan piiritetyistä ukrainalaiskaupungeista evakuoitiin keskiviikkona ainakin 35 000 siviiliä.
YK:n mukaan Ukrainassa on Venäjän hyökkäyksen alettua kuollut ainakin 516 siviiliä, joiden joukossa on ollut 37 lasta. Lisäksi ainakin 908 ihmisen kerrotaan haavoittuneen. Todelliset lukemat ovat YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston jakaman tviitin mukaan paljon korkeammat.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi keskiviikkona, että Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille noin 2,15 miljoonaa ihmistä. Järjestön antama luku nousi tiistaista noin 150 000 ihmisellä. Puolaan paenneita on järjestön mukaan nyt noin 1,3 miljoonaa.
Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön tiistaisen tiedotteen mukaan Ukrainasta paenneista noin miljoona on lapsia.