Ukrainan ja Venäjän ulkoministerit neuvottelevat tänään Turkissa – ”Odotukseni ovat hillityt”

Osapuolten näkemykset ovat toistaiseksi olleet kaukana toisistaan.

Ukrainan ja Venäjän delegaatiot ovat neuvotelleet viimeksi 7. maaliskuuta. Tänään neuvotellaan ensimmäistä kertaa korkeammalla tasolla, kun ulkoministerit Dmytro Kuleba ja Sergei Lavrov tapaavat Turkissa.

10.3. 8:08

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ja hänen venäläiskollegansa Sergei Lavrov neuvottelevat Ukrainan sotatilanteesta tänään Antalyan kaupungissa Turkissa.

Kuleba sanoi jo eilen, että hänellä on varsin pienet toiveet, että neuvottelut johtaisivat mihinkään konkreettiseen.

Lue lisää: ”Näyttäkää tämä Putinille: tämän lapsen silmät ja itkevät lääkärit” – siviilien kohtalot paljastavat sodan todelliset maksajat

– Teemme kovasti töitä, jotta neuvotteluista tulisi mahdollisimman tehokkaat. Sanon kuitenkin rehdisti sen, että odotukseni neuvotteluista ovat hillityt, Kuleba sanoi Ukrinform-verkkosivun mukaan.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Kuleba sanoi, että Ukrainan vaatimukset ovat välitön tulitauko, venäläisjoukkojen vetäytyminen Ukrainan rajojen ulkopuolelle sekä Venäjän armeijan siviilikohteisiin suunnatuilla pommituksilla aiheutetun humanitaarisen katastrofin loppuminen.

Kuleba katsoi, että hänen neuvotteluasemansa on vahva Ukrainan urhoollisesti taistelevien sotajoukkojen sekä lännen yhtenäisyyden takia. Länsimaat ovat olleet hyvin yhtenäisesti tukemassa ja auttamassa Ukrainaa sekä asettamassa Venäjää vastaan kovia talous- ja henkilöpakotteita.

Paljon kuitenkin riippuu Kuleban mukaan siitä, mitkä käskyt ja neuvotteluohjeet Lavrov on saanut Moskovasta.

Kreml totesi viimeksi keskiviikkona, että esimerkiksi Krimin alueen on jäätävä osaksi Venäjää, ja Luhanskin ja Donetskin separatistialueet ovat Venäjän tunnustamia "itsenäisiä kansantasavaltoja".

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Kuleba kuitenkin totesi toivovansa, että Lavrov saapuu neuvotteluihin ”hyvässä hengessä eikä propagandistisella lähestymiskulmalla ja todellisella halulla löytää ratkaisu, miten sota saataisiin loppumaan”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?