YK:n ihmisoikeus­neuvosto äänesti ihmis­oikeuksien rikkomista koskevan tutkimuksen aloittamisesta Ukrainassa

Kansainvälinen tuomioistuin on jo aloittanut tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

Venäjä näytti perjantaina olevan YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) kokouksen jälkeen entistäkin eristetympi. Neuvosto äänesti nimittäin selvin numeroin ihmisoikeusrikkomuksia koskevan tutkimuksen puolesta.

UNHRC:n 47 jäsenestä 32 äänesti tutkimuksen puolesta ja vain Venäjä ja Eritrea vastaan. Äänestyksestä pidättäytyi 13 maata, joiden joukossa olivat Venäjän perinteiset tukijat Kiina, Venezuela ja Kuuba.

–  Viesti Venäjän presidentille Vladimir Putinille on selvä: olet eristetty globaalilla tasolla ja koko maailma on sinua vastaan, sanoi Ukrainan YK-lähettiläs Yevheniia Filipenko toimittajille kokouksen jälkeen.

Venäjän YK-lähettiläs Gennadi Gatilov puolestaan sanoi, ettei hän usko perjantain äänestyksen heijastaneen tutkimuksen puolesta tai äänestyksestä pidättyneiden maiden kantojen ”kaikkia nyansseja”.

UNHRC äänestys avaa mahdollisuuden luoda riippumaton kansainvälinen tutkimuskomissio tutkimaan väitettyjä rikkomuksia ja väärinkäytöksiä.

Kansainvälinen tuomioistuin on jo aloittanut tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

Keskiviikkona YK-yleiskokous puolestaan tuomitsi äänin 141–5 Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja vaati venäläisjoukkojen välitöntä vetäytymistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?