Naton pääsihteeri: Syvennämme yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa

Molemmat maat ottavat jatkossa Stoltenbergin mukaan osaa Ukrainan sotaa koskeviin Naton tapaamisiin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato tekee jatkossa enemmän yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa. Stoltenberg kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa Naton ulkoministereiden tapaamisen jälkeen

– Olemme päättäneet vahvistaa yhteistyötä ja tiedon jakamista Suomen ja Ruotsin kanssa, Stoltenberg kertoi.

Molemmat maat ottavat jatkossa Stoltenbergin mukaan osaa Ukrainan sotaa koskeviin Naton tapaamisiin.

– Tällä vaarallisella hetkellä yksikään maa, yksikään manner ei pärjää yksin, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Viime viikolla pidetyn Nato-huippukokouksen jälkeen presidentti Sauli Niinistö sanoi, että Naton kanssa on avattu MSI-yhteistoiminta. MSI-järjestelmässä on kyse siitä, että Suomi ja Ruotsi voivat halutessaan yksittäistapauksissa käydä Naton kanssa tehostettua tiedonvaihtoa ja olla mukana esimerkiksi strategisen viestinnän koordinoinnissa.

Sotilasliittoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi osallistuivat tänään Naton ulkoministerikokoukseen, jossa keskusteltiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Kokouksen jälkeen Stoltenberg varoitti, että tulevat päivät ovat todennäköisesti entistä synkempiä ja kuolema, kärsimys ja tuhot jatkuvat, kun Venäjän joukot jatkavat hyökkäystään eri puolilla Ukrainaa.

Naton jäsenmaat eivät kuitenkaan Stoltenbergin mukaan kannata lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle. Stoltenberg sanoi, että Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei tulisi olla Ukrainassa. Nato-maista on kuitenkin lähetetty Ukrainalle aseellista apua.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba otti osaa videoyhteyden välityksellä Naton ulkoministerikokoukseen. Twitterissä hän kertoi pyytäneensä Nato-mailta ripeitä, konkreettisia toimia Ukrainan tueksi.

– Toimikaa ennen kuin on liian myöhäistä. Älkää antako (presidentti Vladimir) Putinin muuttaa Ukrainaa Syyriaksi. Olemme valmiita taistelemaan. Me jatkamme taistelemista, Kuleba twiittasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?