Venäjän uudet ”sota­operaatio­lait” koskevat myös ulkomaalaisia: maahan­tulo­kielto, omaisuuden taka­varikko, 15 vuoden vankeus…

Venäjän duuma ja liittoneuvosto ovat nuijineet perjantain aikana läpi useita lakeja, jotka mahdollistavat monenlaiset pakotteet ja rangaistukset myös ulkomaalaisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä kohtaan.

Uudet lait eivät rajoita ainoastaan Venäjän kansalaisten mahdollisuutta ilmaista mielipidettään tai kertoa tietämiään asioita sodasta Ukrainaa vastaan, vaan lait koskevat myös ulkomaalaisia.

Venäjän duuma on hyväksynyt perjantaina useita eri lakeja, jotka viedään pikavauhtia vielä tänään parlamentin ylähuoneeseen ja presidentti Vladimir Putinin allekirjoitettavaksi. Lait voivat tulla siten voimaan jo lauantaista alkaen.

Uudet lait on tarkoitettu tukemaan ”sotilaallista erikoisoperaatiota” Ukrainassa, vaikka virallisesti Venäjä ei ole julistanut sotaa tai sotatilaa.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja huomautti, että lait eivät koske ainoastaan Venäjän kansalaisia, vaan myös ulkomaalaisia.

Duuman informaatiopolitiikan ja -teknologian komiteaa johtava Aleksandr Hinshtein tarkensi, että ulkomaan kansalaiset eivät ole Venäjän oikeudenkäytön piirissä ulkomailla ollessaan ja levittäessään esimerkiksi sieltä käsin Venäjän vääriksi katsomia tietoja. Hinshteinin mukaan laeissa määriteltyjen törkeiden rikosten vanhentumisaika on kuitenkin pitkä, joten syyttämismahdollisuus säilyy kauan.

Tämä koskee Hinshteinin mukaan esimerkiksi uutta lakia ”tarkoituksellisesti valheellisen tiedon” levittämisestä Venäjän asevoimista ja niiden toiminnasta. Lain nojalla voidaan tuomita enimmillään 15 vuoden vankeusrangaistus, mutta lievemmissä tapauksissa vankeusrangaistus voi vaihdella 3–10 vuoden välillä.

– Laki koskettaa kaikkia kansalaisia, ei ainoastaan Venäjän kansalaisia, sillä kysymyksessä ovat Venäjää vastaan kohdistetut teot, Hinshtein sanoi uutistoimisto Tassille.

– Törkeistä rikoksista se (syyttämisoikeus) on voimassa jopa 15 vuotta, hän jatkoi.

Mielenosoittaja pidätettiin Pietarissa sodanvastaisessa mielenosoituksessa keskiviikkona.

Armeijaa koskevien ”valetietojen” levittämistä kieltävän lain lisäksi duuma hyväksyi myös lain, jossa säädetään rangaistavaksi julkinen kehottaminen Venäjän vastaisiin poliittisiin tai taloudellisiin pakotteisiin. Tästä rikoksesta voi jatkossa saada sakkojen lisäksi myös vankeutta, rangaistusasteikko ulottuu kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen.

Lisäksi duuma hyväksyi laajennukset lakiin, jota kutsuttiin aiemmin Dima Jakovlevin laiksi. Kyseinen laki laadittiin aikanaan sitä varten, että sen nojalla pystyttiin asettamaan rajoituksia ja pakotteita Yhdysvaltain kansalaisia vastaan. Lakiin nyt hyväksytty laajennus tarkoittaa sitä, että lain nojalla voidaan asettaa pakotteita minkä tahansa valtion kansalaisia vastaan, kertoo Lenta-sivusto.

Mikäli ulkomaan kansalaisen todetaan syyllistyneen ”Venäjän kansalaisten tai muiden ihmisten perustavaa laatua olevien oikeuksien ja vapauksien loukkaamiseen tai venäläisiin kohdistuviin rikoksiin ulkomailla”, hänelle voidaan määrätä erilaisia pakotteita.

– Maahantulokiellon lisäksi rajoittavia toimia voivat olla Venäjällä olevien varojen tai osakkeiden takavarikointi, kielto tehdä mitä tahansa omaisuuskauppoja tai investointeja, heidän kontrollissaan olevien yritysten toiminnan lopettaminen ja heidän toimivaltuuksiensa lopettaminen Venäjän alueelle rekisteröityjen yritysten johtoelimissä, lain perusteluissa kerrotaan.

Venäjän voimaviranomaiset estivät mielenosoittajia kokoontumasta Gostinyi dvorin edustalle keskiviikkona Pietarissa.

Duuman puhemies Vjatsheslav Volodin perusteli uusien lakien tarvetta sillä, että Venäjä oli pakotettu aloittamaan ”sotilaallisen rauhanturvaoperaation” Ukrainassa ja operaatiota on nyt suojeltava myös lainsäädännöllisin keinoin.

Volodinin mukaan ”Ukrainan alueella olisi alkanut Naton käynnistämä sota”, ellei Venäjä olisi käynnistänyt omaa operaatiotaan.

Volodinin mukaan Naton aikoma sota olisi kohdistunut erityisesti Luhanskin ja Donetskin alueisiin ja se olisi johtanut miljooniin ihmisuhreihin ja humanitaariseen katastrofiin. Mikään näistä Volodinin esittämistä väitteistä ei pidä paikkaansa ja on räikeässä ristiriidassa todellisuuteen, joka vallitsee Euroopan unionissa, Yhdysvalloissa ja Ukrainan hallinnossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?