”Putinin lähtölaskenta on alkanut” – tästä suomalais­asian­tuntijan kylmän­viileässä arviossa on kyse

Risto E.J. Penttilän mukaan Vladimir Putin on vienyt Venäjän Pohjois-Korean tielle. Kansainvälisen politiikan asiantuntija pelkää, että Ukrainasta tulee ”lännen uhrilammas”.

Kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E.J. Penttilän mukaan Kiina on nyt kuninkaantekijän asemassa: se voi hylätä Venäjän, tukea sitä tai pakottaa sen rauhaan.

Kansainväliseen politiikkaan erikoistunut Risto E.J. Penttilä ennakoi joulukuussa Ylen A-studiossa, että Venäjä aloittaisi sotatoimet Ukrainaa vastaan helmi- ja maaliskuun vaihteessa, ja siitä eskaloituva kriisi synnyttäisi niin pakotteiden kuin vastapakotteiden vyöryn lännen ja idän välille.

Penttilä myös uumoili, että kevään 2022 aikana Suomi joutuisi tilanteeseen, jossa sen olisi päätettävä omasta Nato-kannastaan.

Nyt runsaan viikon aikana nämä skenaariot ovat muuttuneet todeksi.

– Aivan kaikkea nyt viimeisen viikon aikana konkretisoitunutta ei kuitenkaan ollut näköpiirissä vielä joulukuussa, Penttilä sanoo.

Nordic West Officen toimitusjohtaja siirtää keskustelun oitis Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, arvaamattomaan diktaattoriin.

– Putin teki karmean virheen siinä, että hän lähti näin julmalle sotaretkelle. Harvat – jos ketkään – sotilasasiantuntijatkaan uskoivat hänen ryhtyvän raakaan ja laajaan hyökkäyssotaan, Penttilä ruotii.

Venäjä on tehnyt rajuja hyökkäyksiä eri puolilla Ukrainaa.

Nordic West Office on kansainvälisiin kysymyksiin erikoistunut konsulttitoimisto ja ajatushautomo, jonka toiminnan keskiössä on maailman suurvaltioiden ulko- ja talouspolitiikka.

– Tällaisilla sotatoimilla Putin tuli jo kaivaneeksi itselleen kuopan, josta ei ole voitokasta ulospääsyä, Penttilä alleviivaa.

– Putin on vienyt maansa Pohjois-Korean tielle. Samalla Putinin lähtölaskenta Venäjän johtajana on alkanut.

Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on kiihtynyt jatkuvasti viime torstaisesta, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Samaan aikaan maailman huomio on liimautunut korostetusti Putiniin – ennen muuta siihen, kuinka pitkälle hänen annetaan mennä.

Onko kenestäkään Putinin pysäyttäjäksi?

Penttilän mukaan on. Hän kehystää näkemyksensä Ukrainan väkivahvalla puolustustahdolla, joka on jo nakertanut Venäjän imperialistisia suunnitelmia.

– Putin teki bunkkerissaan pienen piirinsä kanssa riskipäätöksen, jolla kuvitteli Ukrainan lipuvan helposti Venäjän syliin. Mutta jo nyt on selvää, että näin ei tule tapahtumaan. Valitettavasti vaikutukset Ukrainaan ovat silti tuhoisat – siitä uhkaa tulla lännen uhrilammas, Penttilä perustelee.

– Putin voi voittaa vielä useamman taistelun, mutta sodan hän on jo hävinnyt. Pidemmällä tähtäimellä Putinin sota on tuomittu, eikä Ukrainan, Valko-Venäjän ja Äiti-Venäjän muodostamaa Suur-Venäjää tule. Tai jos tulee, se perustuu pakkovaltaan, joka koituu ennen pitkää Putinin tuhoksi.

Penttilä korostaa, että Venäjän olisi mahdotonta löytää miehittämiinsä osiin hallintoa, joka nauttisi kansan luottamusta. Kun pakotteet joka tapauksessa kuristavat samaan aikaan rajusti kansalaisten arkea, Putinin ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi kurinpitodiktatuuri.

– Se tarkoittaisi, että media sensuroitaisiin kokonaan, oligarkkeja rangaistaisiin julmasti, oppositio ajettaisiin entistä ahtaammalle. Talous taantuisi pohjamutiin. Eurooppaan laskeutuisi rautaesirippu, jonka taakse Venäjä joutuisi eristäytymään ja jäisi Pohjois-Korean esimerkin mukaisesti yksin, Penttilä näkee.

– Kun Putin ei näytä onnistuvan nostamaan Venäjää suurvallaksi suurvaltojen joukkoon eikä tarjoamaan kansalleen hyvinvointia, hänen uskottavuutensa murenee. Kaikki tähän mennessä tapahtunut on hänen hallintonsa lopun alkua.

Torstaina oligarkki Vagit Alekperovin johtama suuryritys Lukoil vaati sotilaallisen konfliktin välitöntä päättämistä. Suomessa Oy Teboil Ab:n omistama Lukoil asettui siis näkyvästi Putinia vastaan.

– Valta Venäjällä vaihtuu ennen pitkää, tavalla tai toisella. Epäselvää on ainoastaan se, kuinka pitkään tämä Putinin lähtölaskenta kestää.

– Putinin valta mitä ilmeisimmin murenee sisältä päin.

Osittain tuhoutunut ohjus Kiovassa.

Kokenut maailmanpolitiikan seuraaja ei usko Nato-maiden sotilaalliseen väliintuloon Ukrainassa. Hän kääntää katseensa itään, josta uskoo löytyvän ratkaisevimman nimittäjän Venäjän ja Putinin kohtalosta puhuttaessa.

– Kiina on nyt kuninkaantekijä. Se voi hylätä Venäjän, tukea sitä tai pakottaa sen rauhaan. Tällä hetkellä sen tuki Venäjälle hiipuu. Sen sijaan, että Kiina tukisi Venäjää ehdoitta, se onkin ilmoittanut valmiutensa olla rauhanvälittäjä, Penttilä sanoo.

– Kiinalaiset pankit ja yritykset ovat vähentäneet yhteistyötään Venäjän kanssa, jos kohta eivät lainkaan siinä määrin kuin länsimaiset. Joka tapauksessa Kiina ei halua tulla suljetuksi pois lännen markkinoilta. Siksi se osoitti valmiuttaan rauhanaloitteeseen.

The New York Times uutisoi tällä viikolla haltuunsa saamaan tiedusteluraporttiin nojaten, että Kiina olisi tiennyt Venäjän hyökkäysaiheista jo varhain helmikuussa ja pyysi maata odottamaan Pekingin olympialaisten päättymistä. Uutista ei ole vahvistettu.

– Tieto siitä, että Kiina olisi tiennyt hyökkäyksestä etukäteen, on tärkeä. Sen sijaan, että se olisi lähtenyt tukemaan Venäjää täysillä, se päättikin katsoa miten hommassa käy, Penttilä arvelee.

– Jos Venäjä olisi kukistanut Ukrainan nopeasti, se olisi ollut osoitus lännen heikkoudesta. Kiina olisi sen jälkeen todennäköisesti kaapannut muutaman Taiwanin ulkosaaren haltuunsa. Kun Venäjä epäonnistui, nyt se pohtii kuumeisesti itselleen parasta mahdollista strategiaa.

Vaihtoehtoja ei liiemmin ole. Penttilän mukaan niitä on kaksi.

– Jos Kiina pakottaa Venäjän rauhaan, se alistaa Venäjän samalla kainaloonsa. Se olisi kova ja kohtalokas isku Putin maineelle ”vahvana johtajana”, hän uskoo.

– Jos taas Kiina hylkää Venäjän kokonaan, itänaapurimme ajautuu täysin eristetyksi valtioksi, jossa valta jaetaan sekasorron keskellä uudestaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?